Детската кашлица: идеи за домашно лечение с игри и смях

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kashlica_smqh_igri

Възстановяването на детския организъм от грип и вирусни заболявания е толкова важно, колкото и самото лечение. Дори да става дума за прекарано съвсем леко неразположение, възстановителния период е от огромно значение за децата.

Детската кашлица е един от най-често срещаните симптоми при децата, които биват пренебрегвани след по-тежко заболяване. Понякога тя остава като „опашка“ за дълъг период, а не бива. Ето защо е необходимо да се обърне специално внимание на нейното цялостно приключване, така че състоянието на детето да се облекчи и възстанови бързо и напълно.

Обикновено кашлицата е симптом, който се появява на фона на общо неразположение, хрема, повишена температура и отпадналост. Детето не желае да се храни, а в следствие на кашлицата често се стига и до повръщане.

В такива моменти родителите бързат да включат в лечението на децата медикаменти за облекчаване на състоянието в комбинация от постелен режим. Но, оказва се, лечението на кашлицата, която е в следствие на обикновена настинка или грип, има шансове да се повлияе много по-добре, ако децата бъдат ангажирани с пасивни игри, във ведра обстановка на смях и закачки.

Следващите идеи са именно за такива случаи и за тях не се нуждаете от специално оборудване или умения.

Рисуване

Кашлицата при децата обикновено е придружена с повишена температура. Въпреки, че детето ще е по-отпуснато и сънливо, не го оставяйте само да лежи. Дайте му лист хартия и разноцветни маркери и заедно с него нарисувайте картина. Арт терапията има отлично въздействие при деца с дихателни проблеми.

Синьото символизира белите дробове и бронхите, затова пригответе няколко нюанса синьо. Спираловидните, зигзагообразните линии, вълните и други подобни линии се идентифицират с въздуха и дишането. Ето защо, ако накараме детето да рисува сини линии с неправилна форма има реален шанс дишането му да се успокои, а дихателната функция да се възстанови по-бързо. Оранжевите и червени цветове е по-добре да се избягват, защото терапевтите, занимаващи се с цветотерапия смятат, че те могат да провокират повишаване на температурата.

Имитиране на звуци от природата

Имитирайки гласовете на различни птици можете да помогнете на детето, когато има пристъпи на силна кашлица. Поставете детето да седне на едно столче и го накарайте да си представи, че е насред полето или гората и там среща различни птички. Карайте го да повтаря след вас.

Как грачи гарванът. (Га-га-га)
Нека детето повтори 3-5 пъти това упражнение, докато издишва – издава характерния звук, ръчичките се повдигат и имитират крилата на птица.

Как жужат пчелите. (Жжжжжж)
Детето вдига ръчички настрани и имитира полета на пчелите като прави завой надясно и наляво на всяко вдишване, а при издишване издава звука.

Как вика враната. (Гърррр)
Детето се навежда леко напред и при издишане произнася съответните звуци.

Звукът, който се чува, когато излита птица. (Пшшшшт)

Песента на синигера. (Ууу, ууу, ууу)

Тази „гласова“ гимнастика не бива да продължава повече от 10 минути, защото детето ще се умори и вместо да му помогнем, ще го натоварим допълнително.

Водни процедури

Кашлицата се повлиява отлично от водни процедури. Много важно е въздухът в помещението да е достатъчно овлажнен, за да може детето да отделя и изхвърля секретите успешно. Добра идея за водна процедура е да направите билкова вана, в коята да поставите мащерка, лайка и липа. За да задържите интереса на детето за повече време му позволете да вземе някои играчки във ваната, за да се развлича с тях. Тези процедури са подходящи за случаите, в които детето е афебрилно.

Смях

Смехотерапията е доказано средство за положително въздействие върху различни заболявания и състояния. Тя се прилага официално в някои клиники, където специално наети клоуни посещават малките пациенти и им организират кратки весели спектакли. Опитът показва, че повечето деца изпитват незабавно облекчение. Лечението на кашлицата със смехотерапия при децата може да се повлияе добре и в домашни условия. Достатъчно е да влезете в ролята на клоун и да позволите на детето да ви направлява в изпълнението.

 превод и адаптация от: www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,993 преглеждания

Comments are closed.