Кои деца е по-вероятно да станат лидери

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_141409255_2

Възможно ли е да определим кое дете има по-голям шанс в бъдеще да стане лидер?

Лидерството, разбира се, е обусловено от множество качества на човека, семейна история, обястоятелства и късмет, но все пак ново изследване на университета на Стърлинг в Шотландия и University College Дъблин дава възможен отговор. Според авторите децата, които показват в училище високи умствени способности, е много по-вероятно да станат водачи в бъдеще. Когнитивният капацитет на детето е индикатор за това.

До този извод са достигнали изследователите след като разгледали данни за над 17 000 души в рамките на няколко десетилетия. Когато били на 10 и 11 години, хората участвали в тестове, които измерили вербалните им умения на подрастващи, способността им да осмислят и умственото представяне. След като минали 30-годишна възраст или приближавали 40-те, същите хора били запитани въпроси за лидерската им дейност на работа. Например, дали са ръководители на екипи и т.н.

Резултатите показали, че близо четирима от всеки десетима участници в изследването, които са имали висок резултат на тестовете, впоследствие са станали лидери. При някогашните деца с високи резултати било два пъти по-вероятно да заемат управленски постове в настоящето. Учените смятат, че особено са им помогнали в живота и кариерата две ключови способности, които са развили като деца – умението да осмислят проблемите и да ги разрешават.

Наблюдатели изтъкват, че дори да се приеме за вярно, че умственото представяне на детето в училище е индикатор за бъдещето му на лидер, родителите и учители трябва винаги да имат предвид, че това представяне може да се стимулира и подобри в пъти, ако се предприемат подходящи мерки за вдъхновяване. Учените смятат, че децата могат да увеличават умствените си способности като се предизвикват и се борят да мислят творчески. Това означава, че децата с по-нсико представяне на изпитите могат да развият това, което им липсва, при силна вътрешна воля и мотивация.

 

Източник: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,670 преглеждания

Comments are closed.