Ако у дома няма хляб
Арабски питки (арабски хляб)
За да направите истински арабски питки ви трябва малко квас.
200 г пълнозърнесто пшеничено брашно
50 мл вода
50 мл козе (или краве) вкиснато мляко
Замесете тесто и поставете на топло и тъмно място за 2 – 3 дена. За това време, на повърхността на тестото се появят мехурчета, което показва, че процесът на ферментация е налице и квасът е готов и може да го приберете в хладилника. Преди да започнете да го използвате, е необходимо да се обнови няколко пъти, т.е. вземете 100 гр. от кваса и добавете 100 г брашно и 50 мл топла вода, разбърква се, до еднородна маса и се оставя при стайна температура. Сместа ще се увеличава. Понякога процеса на ферментация е много слаб, това може да се дължи на ниски температури. “Нахранете” сместа пак с малко брашно и пчелен мед (1 лъжица) и почакайте. Когато сместа се увеличи два пъти сте готови да замесвате:
Арабски питки
125 гр освежен квас в деня преди да месите
125 мл гореща вода
250 г брашно
1 ч.л. морска сол
Замесете меко тесто. Оставете да увеличи обема си за около 2 часа. Сложете тестото на масата, поръсете с брашно и разделете на 4-6 топки. Загрейте фурната на 250-270 градуса. Разточете всяка топка в тънка питка с диаметър 20-25 см. Печете се в продължение на 2-3 минути. Могат да се пълнят като сандвичи. Децата много ги обичат
Рецептите са на Master Baker
4,241 преглеждания