Кога пчелният мед е полезен и кога може да бъде вреден?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

мед

 

Всички сме чували за полезните качества на пчелния мед, за неговите лечебни и имуностимулиращи качества. Малко известен факт е обаче това, че той може да навреди на здравето ни, ако не се консумира правилно или ако не е произведен по необходимите стандарти.

Чай с мед? Помислете пак!

Много честа практика е да се слага меда в току що сварен чай. Това не само, че премахва полезните съставки на пчелния мед, но е и крайно вредно за организма. При нагряване на меда се отделя веществото хидроксиметилфурфурол, което е канцерогенно. Някои учени са категорични, че приемът на по-големи количества на това вещество води до образуването на ракови клетки. За съжаление, доста често медът, предлаган в търговската мрежа у нас, е подложен на нагряване, за да се придаде по-добър търговски вид и да се премахне захаросването. Други пък го нагряват, за да го смесят със захаросан сироп и по този начин да увеличат количеството.

Тези данни бяха доказани съвсем наскоро след проверка на Асоциация “Активни потребители”, които направиха тестове на 10 марки мед, предлагани в търговската мрежа и откриха вредното вещество с норми над допустимото в две от тях.

Кога медът е полезен?

За да е от полза за човешкото здраве, а не обратното, пчелният мед трябва да бъде произведен в екологично чисти райони и по необходимите изисквания. Не бива добивът на пчелен прашец да се прави от растения, обработвани с ГМО (което е честа практика), не трябва да е добавян захарен сироп към него, не трябва да са използвани антибиотици и пестициди или да е подлаган на термична обработка. Не го добавяйте в чая си, не си печете сладки с мед и не го запичайте върху любимата си тиква с мед и орехи. Вместо това го консумирайте на стайна температура.

Така ще си доставите ценни вещества като витамини – В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, органични киселини, ензими, минерали като калций, калий, натрий, фосфор, магнезий и др.

Как да разпознаем качествения мед?

Медът се продава почти навсякъде и понякога е много трудно да познаем качествения продукт. Купувайте от производители, на които имате доверие – в най-добрия случай това са самите пчелари. Има и някои трикове, с които да разпознаем дали медът е натурален:

  1. Вземете лъжица и загребете до дъното на буркана. Извадете я и я завъртете. Ако медът не се стича, значи е натурален
  2. Лъжица мед залейте с гореща вода, разбъркайте и охладете. След това капнете в чашата няколко капки йод. Ако разтворът посинее, значи в меда е било добавено нишесте, за да се постигне желаната гъстота.
  3. Намажете меда върху хартия и опитайте да я запалите. Ако медът гори заедно с хартията, значи е фалшив.
  4. Вземете една коричка хляб и я поставете в чашка с мед. След 10-15 минути я извадете. Ако е  останала суха, значи медът е натурален. Ако се е размекнала, значи в меда е добавен захарен сироп.

Прочетете още:

Д-р Стойко Стойков: „Закаляването и правилното хранене са най-добрият начин за подсилване на детския имунитет

6 храни, които сриват детския имунитет

Черната ряпа – чудото при лечението на детска кашлица

Естествени средства за сваляне на температурата при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

65,021 преглеждания

Comments are closed.