Кога детето е готово да тръгне на училище?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

akademiq-za-roditeli

Често чуваме, че първите години от живота на детето са най-важни за неговото развитие. И това е така, защото тогава невронните връзки в мозъка му се формират с изключителна скорост, а мъникът има способността да изгражда умения и да „попива“ нови знания светкавично бързо. Излизането от зоната на „първите седем“ обаче предполага още много възможности и предизвикателства, свързани с развитието на детето, за които родителите често се чувстват неподготвени.

Именно тогава, в края на първите, толкова важни за малките момичета и момчета седем години, идва преходът от детската градина към училището. За родителите пък настъпва моментът, в който трябва да се изправят пред плашещия въпрос: „Готово ли е детето ми да тръгне на училище?“

Често майките и татковците търсят отговор на този въпрос с помощта на различни помагала и образователни книжки.  Други решават да направят „справка“, сравнявайки своето дете с неговите приятели и връстници. И двата начина обаче не могат да предоставят сигурна и експертна оценка на знанията и уменията на бъдещия първокласник – такава може да бъде поставена само от квалифициран специалист.

Какво се счита за „нормално“, когато става въпрос за училищна готовност? Какъв тип умения следва да бъдат взимани предвид, когато се оценява училищната готовност? Отговори на тези и други въпроси по темата родителите ще могат да получат по време на тазгодишното издание на Академия за родители, в рамките на която ще бъде включена презентация на тема „Готово ли е детето ми да тръгне на училище“.

По темата ще говори Диана Боянова, която е част от екипа на фондация „Хестия“ – организация, ангажирана с мисията да подобри диагностичните практики в изследванията на детското психично, социално и емоционално развитие. В презентацията си д-р Боянова ще обърне внимание на това кога е нужно да се направи оценка на ученическата готовност и какво включва тя. Посетителите ще получат информация относно инструментите за оценка на детското развитие и в какви случаи се налага да бъдат използвани те. Гостите в залата ще се запознаят и с няколко конкретни задачи, част от тестовете, които улавят риска от проблеми в „сивата зона“ – тези, които остават невидими у дома и в детската градина, но бързо излизат наяве, когато детето започне училище и се сблъска с по-сложни задачи и предизвикателства.

Презентацията „Готово ли е детето ми да тръгне на училище“ е част от панела „Възпитание и образование“ на Академия за родители и ще се проведе на 22 февруари между 15:00 и 15:30 часа в НДК, ет. 5.

За да присъствате на Академия за родители е необходимо да си направите предварителна регистрация ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,366 преглеждания

Comments are closed.