Кога „болките на растежа“ заслужават внимание?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Growing-Pains

Според лекарите т.нар. „болки на растежа“ нямат нищо общо с растежа. Когато детето се оплаква от болки в долните крайници обаче, обикновено сме свикнали да ги свързваме именно с това понятие. Те се появяват следобед и вечер, а понякога и през нощта и са толкова силни, че могат да събудят детето от сън.

Интересен е фактът, че докато са физически активни, докато играят, децата не се оплакват от болки, но след като се отпуснат и мускулите престанат да са под напрежение, децата изпитват болезненост и неразположение. Повечето деца в периода на активен растеж на костите съобщават за болки в предната част на бедрата и подбедрениците, точно под коленете или зад тях.

Първите съобщения за появява на болки на растежа е между 3 и 5 годишна възраст, но най-често те характеризират възрастта между 8 и 12 години.

От болки на растежа се оплакват близо 25-40% от децата, като характерно е, че се срещат по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Болезнените участъци обикновено не се отличават с повърхностни промени, но понякога може да има оток, зачервяване или свръхчувствителност, което е индикация за нещо по-сериозно от „болки на растежа“.

Независимо от наименованието си, няма конкретни доказателства, че именно растежът на костите е причина за болезненост в ставите и мускулите при подрастващите деца и юношите.

Повечето деца изпитват мускулно-скелетни болки в периода на активен растеж, но болките може да се дължат на прекалено еластичните ставни връзки при децата, които обикновено се свързват с повтарящи се движения в широк диапазон, които могат да причинят напрежение и дискомфорт в ставите.

Специалистите считат, че най-вероятната причина за мускулно-ставните болки при децата е в прекомерната им физическа активност, а не в растежа на костите. Дейности като скачане, тичане, катерене и други подобни, поставят опорно-двигателния апарат под напрежение и е съвсем естествено да има ответна реакция от негова страна.

Начини за облекчаване на „болките на растежа“:

Обикновено с порастването този тип болки отшумяват от само себе си. Когато са по-силни от обикновено, има начини да помогнем по следните начини.

1. Масаж

Масажът на болезнени области може да осигури облекчение. Използвайте нежни кремове и масла, които не загряват допълнително кожата и участъците, които масажирате. Подходящи са кокосово масло, масло от гроздови семки или нерафинирано слънчогледово олио.

2. Топъл компрес или вана

Топлината отпуска мускулите и успокоява болките и схващанията. Можете да направите топъл компрес вечер преди лягане или потапяне на краката във вана с топла вода и морска сол.

3. Медикаменти

Консултирайте се с педиатъра за обезболяващите медикаменти, които можете да дадете на детето, според неговата възраст. Не предприемайте медикаментозно самолечение.

Кога има основателни причини за притеснение?

Ако детето се оплаква от постоянна болка; ако болката се появява сутрин със ставането; ако болката е силна; ако е налице оток и зачервяване в областта на ставите – потърсете консултация с педиатър и специалист-ортопед. Наблюдавайте детето и за други симптоми – повишена телесна температура; загуба на апетит; обриви; отоци; зачервяване; загуба на тегло; физическа слабост.

Не подценявайте нито едно оплакване от страна на детето и потърсете компетентна консултация със специалист, дори да се окаже, че тя е била излишна.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

77,447 преглеждания

Comments are closed.