Кога бебето ще започне да спи по цяла нощ?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бебе спи

Това е въпрос, който често родителите си задават в безсънните нощи. Разбира се еднозначен отговор едва ли може да се даде, тъй като всяко бебе е различно. Освен това ритъмът на спане и будене на бебето е жизнено важен за неговото развитие и е важно да се проявява разбиране към това, а не да се сърдим, че ни буди.

Новородените обикновено се будят на всеки 3-4 часа, докато не достигнат необходимото тегло, което обикновено се случва в рамките на първите няколко седмици. След това е нормално, ако бебето спи по-дълги интервали от време.

Но не се надявайте прекалено, защото повечето кърмени бебета не започват да спят много по-дълго, тъй като огладняват. Запомнете, кърмата се усвоява много по-лесно от сухото мляко, ето защо кърмените бебета се будят от глад по-често от тези, които са на сухо мляко.

Най-дългите периоди на сън на новородените стигат до 4-5 часа – това горе-долу е максимумът, който малките им стомахчета могат да издържат без хранене. Ако новородените спят по малко, те вероятно ще са по-гладни през деня и може да искат да бозаят по-често.

И точно когато родители си мислят, че нощният сън на бебето им е далечен блян – нещата започват да се подобряват. На 3 месеца бебетата обикновено спят общо по 5 часа през деня и 10 през нощта с едно-две събуждания. Повечето бебета на тази възраст спят през цялата вечер, което означава 6-8 последователни часа.

Би помогнало, ако стимулирате бебето си през деня да е активно, а вечер атмосферата да е по-спокойна. Хубаво е да създадете и режим на бебето кога да ляга и да става сутрин. Но както казахме, всяко бебе е различно, така че не се изненадвайте, ако вашето спи повече или по-малко от другите.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,419 преглеждания

Comments are closed.