• No categories

Кълновете – живата храна, която ни дава сила в края на зимата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_258455660

Няколко идеи как да си отгледаме кълнове у дома, които освен като храна можем да използваме и като лечебно средство, за повишаване на тонуса и имунитета.

Кълновете на някои семена можем лесно да си отгледаме в домашни условия. Покълналите семена от жито, лимец, соя, грах, леща, слънчоглед, люцерна, ряпа, кресон, лен имат невероятната сила да ни зареждат с истинска, жива енергия. Добавянето им в ежедневното меню може да ни избави успешно от физическа и умствена преумора, а също и от някои хронични заболявания. Това се дължи на високото съдържание на витамини, минерали ензими, антиоксиданти и баластни вещества, които се съдържа в големи количества в покълналите семена.

Кълновете съдържат незаменими ензими – липаза, протеаза, амилаза, каталаза,пероксидазата и трансхидрогеназата. Те имат способността да поддържат организма в добро физическо състояние, набавяйки му безценна енергия, забавят процесите на стареене, елиминират токсините и подпомагат метаболизма. Имат високо съдържание на фибри и витамин Е. Те са верен помощник при нарушена чревна функция и проблеми на пикочо-половата система.

Как да си отгледаме кълнове у дома?

За начало е нужно да си осигурите семена за покълване. Преди да ги сложите в съда за покълване, ги измийте добре в няколко води, след което ги поставете в недълбок порцеланов или стъклен съд. Слоят на семената не бива да е повече от 2см., тъй като семената повишават обема си при покълване. Залейте семената с хладка изворна или обикновена вода до нивото, на което са семената. Покрийте съда с тънка памучна кърпа – парче тензух или марля е най-добре, и го оставете на стайна температура. След около 12 часа излейте водата, измийте семената с чиста вода, а после отново ги залейте като първия път. Оставете ги да престоят още 12 часа.

За това време семената би трябвало да покълнат, а кълновете да са около един милиметър – точно това е времето, в което те са най-богати на ценни вещества и съответно са най-полезни за организма. След като са готови, кълновете могат да се съхраняват в хладилник, като не е нужно да ги изваждате от съда, в които са кълнили, но им сменете водата.

Така приготвени и прибрани, кълновете можете да използвате в рамките на следващите два-три дни като добавка в пресни салати, натурални сокове, плодово-зеленчукови смутита, различни гозби и домашни печива. Ежедневната консумация на кълнове ще ви зареди с много енергия и ще ви помогне да се чувствате по-енергични и здрави.

Видове кълнове и полезните вещества в тях.

Кълновете от репички имат пикантен вкус и затова успешно могат да заменят пресния лук в салатите, добре се съчетават с вкуса на яйца, сметана и майонеза. Съдържат сяра и влияят добре на кожата, косата и ноктите.

Кълновете от слънчоглед са с лек орехов вкус и са идеални за салати и сандвичи. Съдържат много цинк и желязо. Препоръчват се за вегетарианци.

Кълновете от соя са хрупкави и идеално се свързват с топли и китайски ястия, чиято термична обработка е кратка. Те са отличен източник на желязо, витамини C и B1. Кълновете от соя повишават апетита и укрепват нервната система.

Кълновете от люцерна съдържат витамин B12, който липсва в диетата на вегетарианците. Богати са също на витамини A, C и D, и на лецитин.

Кълновете от леща са подходящи за сурова консумация в салати, но могат да се прибавят и към топли ястия. Съдържат желязо, магнезий и витамин С.

Изключително полезни са за зъбите.

Кълновете от броколи имат пикантен вкус, подходящи са като добавка за сандвичи и салати.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,989 преглеждания

Comments are closed.