Класическата рецепта за песто дженовезе
Песто дженовезе произхожда от областта Лигурия в Италия – кръстопът и сборен пункт на много култури още от древността. Лигурия се намира на морето, а още в миналото там е имало голямо пристанище, където спират кораби от цял свят.Ето защо рецептата на песто дженовезе включва в себе си толкова различни елементи – босилек и зехтин от Италия, кедрови ядки от Индия, сол от морето….
Всеки дом и всяка домакиня приготвя пестото по свой начин, ето защо няма една единствена оригинална рецепта за този вкусен сос, но ако искаме да приготвим класическото песто, то трябва да съдържа следните съставки:
Продукти:
100 г. студено пресован зехтин (за предпочитане от областта Лигурия, където е родното място на песто дженовезе).
30 г. сирене пекорино романо, настръгано
78-80 г. пармиджано реджано, настъргано
50 г. свежи листа от босилек
15 г. кедрови ядки
2 скилидки чесън
Едра морска сол
Приготвяне:
Класическата стара рецепта за приготвяне на песто дженовезе препоръчва използването на мраморна купа, в която да се смесят, стрият и хомогенизират всички съставки.
Първо се поставят двете скилидки чесън с малко кристали сол и всичко се стрива в купата с помощта на дървена бъркалка. След като се стрие добре чесъна и солта, се взема малка част от босилека и ги се поставя в купата. Отново се добавят няколко кристала сол. Стрива се внимателно с помощта на въртеливи движения. Така на малки порции се стрива целия босилек.
Когато целият босилек е стрит в купата, е време да се добавят кедровите ядки. Стриваме и тях.
Когато кедровите ядки са стрити на дребни частици и са добре смесени с останалите продукти, добавяме първото сирене с малко зехтин.След това добавяме и другото сирене с остатъка от зехтина. Всичко се бърка и стрива внимателно, докато добие една гладка консистения.
Готовото песто се оставя за малко в хладилника и е готово за употреба- върху брускети, като дип за различни гризини или върху топла и вкусна паста.
Рецепта и снимки: http://ricette.giallozafferano.it
Още вкусни рецепти:
42,807 преглеждания