• No categories

Перфектната домашна лазаня

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lazanya-1

Идеалната домашна лазаня, приготвена с телеко и свинско, прясна паста, италианска моцарела и сос бешамел. Вкусно!

Необходими продукти:

За лазанята:
– 14 листа прясна лазаня
– 3 х 125 г моцарела (нарязана на дребни кубчета)
– 2-3 с.л. настърган пармезан
– 2 с.л. масло
– черен пипер на вкус

За плънката:

– 700 г телешка кайма
– 350 г свинска кайма
– 400 мл червено вино
– 800 гр домати от консерва (може и пресни)
– 4 с.л. зехтин за готвене
– 4 стръка целина (нарязани на дребно)
– 2 моркова (нарязани на дребно)
– 1 средно голяма глава лук (ситно нарязана)
– 2 скилидки чесън (пресовани)
– 1 стрък розмарин
– 200 мл телешки бульон
– сол и пипер на вкус

За сос бешамел:

– 1 л прясно мляко
– 2 дафинови листа
– ¼ глава лук
– 1 щипка индийско орехче
– 50 г масло
– 50 г брашно

Начин на приготвяне:


1. Започнете приготвянето на плънката като загреете на слаб огън мазнината и запържите целината, лука и морковите за около 15 минути, докато омекнат и станат златисти. Добавете чесъна и розмарина и дозадушете за още 2 минути.


2. Добавете телешката и свинската кайма и гответе, докато се абсорбира течността от месото.


3. Налейте около 400 мл от виното и разбъркайте добре. Гответе около 45 минути. След като виното се изпари, добавете доматите и бульона и оставете на котлона на средна температура още известно време, докато се поизпари течността. Подправете със сол и черен пипер на вкус.


4. За да приготвите сос бешамел, изсипете млякото в голям съд с незалепващо покритие, добавете дафиновия лист, лука и индийското орехче и оставете да се загрее до температура на кипене.


5. В отделен съд разтопете маслото и добавете брашното като разбърквате непрекъснато около 2 минути. Постепенно добавяйте млякото и продължете да бъркате, докато се получи гладка, еднородна смес.


6. Бланширайте листата лазаня в подсолена вряща вода за няколко минути (гледайте и упътването на опаковката).


7. Започнете да редите лазанята в тава, като започнете с няколко лъжици от соса, след това кори, поръсете с моцарела, пармезан и пипер. Следва слой от плънката. Повторете отново, докато свършат продуктите. Най-отгоре сложете парченца масло и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или докато е напълно готова със златиста коричка.

 

Още от Вкусно:

supa-s-brokoli-v-hlebche   Супа с броколи и чедар в хлебче

   Четири рецепти за всеки вкус

Kiflichki_66x430   Козуначени кифлички

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

5,246 преглеждания

Comments are closed.