Киш с аспержи
Екстравагантният вкус на аспержите в този киш е приятно допълнен от пикантната сладост на лука и сирената в него.
Необходими продукти за 6 – 8 порции
– 500 г зелени аспержи
– 4 с. л. масло
– 2 с. л. зехтин
– 500 г лук, нарязан на полумесеци
– 1 с. л. захар
– 2 яйца
– 100 мл сметана
– 50 мл прясно мляко
– 1 с. л. листа от мащерка
– 8 кори за баница на сач или други точени
– 200 г настърган овчи кашкавал
– 4-5 чери доматчета или резени домат
– 2 с. л. настъргано пармиджано или кашкавал
– ½ ч. л. морска сол
Начин на приготвяне
1. Аспержите се подрязват в основата и се пускат във вряща подсолена вода за 3 мин. Отцеждат се и веднага се заливат с ледена вода, за да не потъмнеят. Подсушават се.
2. Загряват се 2 с. л. масло и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 10 – 12 мин, за да се карамелизира. Сипва се захарта и се разбърква още 1-2 мин. Посолява се на вкус.
3. Яйцата се разбиват леко заедно със сметаната млякото, мащерката, солта и шарен пипер на вкус.
4. Останалото масло се стопява и с него се намазват корите. Слагат се една върху друга в кръгла тавичка за печене, като краищата им остават отвън и се разминават.
5. В корите се сипва лукът, отгоре се поръсва пармиджаното. Сипва се яйчната смес и краищата на корите се завиват навътре на стегнат борд, който се намазва с разтопено масло. Отгоре ветрилообразно се подреждат аспержите заедно със срязаните на две доматчета.
6. Слага се да се пече във фурна, загрята на 180° С за 30 – 40 мин., докато порозовее.
Рецептата е предоставена от сп. Меню
Още рецепти:
2,501 преглеждания