Киплинг

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kipling

На днешната дата, през 1936 г., умира британският писател и поет Ръдиард Киплинг.

Киплинг е роден през 1865 г. в Индия. Учи в Лондон, занимава се активно с журналистика и литература. Киплинг достига необичайно рано творческа зрелост, което личи още в първата му книга със стихове „Департаментски песни“ (1886 г.), която е издадена, когато авторът е на 21 години.

Той е първият англичанин, който получава Нобеловата награда за литература през 1907г. Макар че писателят присъства в Стокхолм, не произнася традиционната за церемонията реч. Той е и най-младият нобелист – получава този приз само на 42 годишна възраст.

Киплинг е автор на стихосбирката „Песни от казармата“ (1892 г.), „Седем морета“ (1896 г.), „Пет нации“ (1903 г.) и др., благодарение на които името му става известно по цял свят.

kniga-za-djunglata
Корица на книгата с илюстрации от френския художник Пиер Жюбер

Най-известното му детско-юношеско произведение е „Книга за Джунглата” и „Втора книга за джунглата”, илюстрирани от бащата на Ръдиард – Джон Киплинг. Книгата разказва за малкия Маугли, който е отгледан от вълците. Верните му приятели- пантерата Багира и мечокът Балу, бдят над него и го пазят от кръвожадния тигър Шир Хан, който не се е отказал от намерението си да го разкъса.

„Книга за джунглата” има огромна значимост за световното литературното наследство и е едно от най-добрите детско-юношески произведения.

Золтан Кодра и Андре де Тот съживяват незабравимите Маугли, Балу, Багира върху филмова лента през 1942г., а по-късно – през 1960г. на екрана се появява рисуваната версия на Уолт Дисни, която е една от най-популярните екранизации на компанията.
   
Литературното наследство на Киплинг се събира в 13 тома разкази, 4 романа, 3 книги с разкази за деца, няколко сборника с пътеписи, статии и стотици стихотворения. Той е единственият английски автор, който приживе има четири пълни издания на своите произведения.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Събития

2,498 преглеждания

Comments are closed.