Казанлък – красивия център на Розовата долина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kazanlak

Град Казанлък се намира в живописната Казанлъшка котловина, която е част от Задбалканските котловини. Той с право може да се нарече център на Розовата долина. Тук се намира и най-голямата, и най-добре запазена у нас Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, а също и Музеят на розата. Наблизо са и античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Възникнал в края на XIV век на левия бряг на Старата река, след като османците унищожават българското селище на десния бряг на реката, до края на XIX век градът е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. Единствено около Казанлък маслодайната роза намира отлични условия за развитие — висока влажност, подходящи температура и почва. Заради географското си местоположение Казанлък бързо става център на розопроизводството в България, а казанлъшкото розово масло добива известност, като печели златни медали на изложения в цял свят.

Името на града води началото си от турското Акче Къзанлар (akçe kızanlar), което означава бели момичета. Именно това възкликва султан Мурад, когато влиза в града и съзира посрещащите го красиви моми. По-късно във връзка с изготвянето на нови топографски карти, руските военни вписват китното балканско градче със славянска транскрипция, в която ъ се заменя с а, и така от Акче Къзанлък името е променено на Казанлък.

По време на Руско-турската освободителна война Казанлък е арена на ожесточени бойни действия, а след Освобождението започва да се развива бурно в икономически и културен аспект .

Днес Казанлък е атрактивна туристическа дестинация. Туризмът има утвърдени традиции и отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта до живописния национален парк Централен Балкан,горещите минерални извори около с. Овощник и Павел Баня. В Казанлък се намира и единственият в света Музей на маслодайната роза.

В Казанлък ежегодно се провежда Празникът на розата, чийто организатори имат за цел да го превърнат в национален празник, а отглеждането на рози и производството на розово масло да се превърне в отрасъл с приоритетно значение за страната.

Ако пътят ви отведе в красивия и приветлив град, след като се посетили музеят на маслодайната роза, Тракийската гробница, не пропускайте да посетите и Шипковата къща. Днес тя е една от най-атрактивните и забележителни точки в днешен Казанлък – възстановена и върната към живот, и с програма, изпълнена с културни мероприятия за жителите и гостите на града, къщата на Шипковия род ще ви разкаже много за историята на розопроизводството и търговията с розово масло.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,414 преглеждания

Comments are closed.