Шипковата къща, врата към славата на един род и историята на българското розово масло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

workshop_10От кога не сте ходили в Казанлък?  Със сигурност откакто магистралата до морето опна снага през равна Тракия, все по-малко са онези, които избират подбалканския път. Така сякаш забравихме за живописните градове и селца, нанизани покрай него. Казанлък е точно едно от тях и с  право може да се каже, че е истинска перла от този наниз.

20140523-7Z7C8423-600x600Една от най-атрактивните и забележителни точки в днешен Казанлък е Шипковата къща. Домът на Шипкови е строен през 1902 година. Те са едно от най-заможните казанлъшки семейства – търговци на розово масло. Изключително красивите стенописи, камините от Санкт Петербург, дърворезбите и стъклописите в къщата са се запазили през годините, въпреки че къщата е изпълнявала различни и съвсем не музейни функции.  Умело реставрирана и върната към живот, днес къщата разполага с няколко различни зали, които разказват моменти от историята на рода Шипкови и на страната ни. Само за броени мигове ще се върнете назад в миналото, за да проследите ароматния път на маслодайната роза – от древни времена до наши дни. В експозицията е отделено съществено внимание на съвременното изкуство и как и под каква форма розата присъства в него, кога се превръща в символ на България и каква е представата и асоциациите на хората за благоуханното цвете.

history_161-600x600Историята на рода Шипкови също ще ви заинтригува с чисто човешката си и изстрадана история. Родоначалникът, Кънчо Шипков, останал сирак на 10 години, идва в Казанлък, воден от инстинктите си за оцеляване. Започвайки от нулата, той изгражда една от първите милионерски фирми в България и превръща българското розово масло в символ на България. Символ, с които сме познати на цял свят.

В Шипковата къща в Казанлък се помещава работилница, в която се подготвят сувенирите на къщата, те имат свой собствен облик и характерен дизайн и се изработват само на ръка. Работилницата е креативният център на къщата. Там напълно натуралните  материали и суровини се превръщат в красиви, ароматни и уникални предмети, подходящи за подаръци и украшения за всеки дом. Работилницата е отворена за всички гости и за онези, които желаят да участват в творческия процес.

122В уютното пространство на Шипковата къща могат да се организират различни културни и социални събития – от коктейли до литературни четения, театрални постановки, експозиции и изложби. Къщата е своеобразно  културно средище, притегателен център за млади и стари, за  творци от всички сфери на изкуството и културата.

В прекрасната градина на Шипковата къща е отредено място за единственото по рода си за град Казанлък кафене, предлагащо неповторима бохемска атмосфера, гарнирани с  уникални сладкиши и питиета, приготвени на основата на роза и лавандула. Заведението предлага кътове за срещи, разговори и отмора, разполага с прожекционен екран, но най- уникална сред всички преживявания, е възможността всеки гост на Казанлък и Шипковата къща да участва в приготвянето на сладка и сиропи от рози.

history_41В магазина се предлагат всички готови продукти, произведени в  работилницата. Там може да бъде намерен богат асортимент от продукти на основата на розови, лавандулови и други етерични масла, които са характерни и се добиват в района.

Шипковата къща се намира в Казанлък, на ул. „Отец Пайсий“ 1, телефон за връзка 0882 453 405.

Повече информация можете да прочетете тук или да пишете на имейл info@shipkoffhouse.com.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,281 преглеждания

Comments are closed.