Банско – универсалният курорт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

BANSKI_STARCHETA

Градът под връх Тодорка потвърждава славата си на целогодишна туристическа дестинация и територия на духа с поредния „Банско опера фест” под открито небе на 30 и 31 август с участието на солистите и състава на Държавната опера от Русе.

Банско е разположен на 925 м надморска височина в североизточен Пирин на река Глазне. Той е най-големият ски курорт на Балканите и през зимните месеци не е нужно да ходите в Алпите, за да срещнете олимпийски и световни ски величия – те са тук: на пистите, в механите и нощните клубове. След стартовете за Световната купа градчето стана още по-популярно и космополитно: то отстои само на 160 км от летище София, на няколко часа от всички големи европейски градове, а разширен и подновен панорамен път ви доставя до целогодишната почивка,  разнообразните културни събития и емоционалните забавления – за всички възрасти и всеки джоб.


История и традиции

SVETA_TROITSA

За централния храм в града „Света Троица” местните разказват, че заможните търговци в началото на 19 век много искали да го построят, но според закона турските управници разрешавали това да става само на мястото на старинно църквище. Банскалии закопали в тайна доба на избраното място разпятие и стара икона. Така „доказали”, че имат право да издигнат своя църква. Тя е една от най-големите у нас и е изградена с още една хитрост – над централния вход и досега присъстват символите на християнството и исляма: кръстът и полумесецът. Така построили молитвен дом уж на двете религии и заобиколили още едно изискване – църквите да не са по-големи от джамиите.

BANSKO_1

Покривът на храма на „Света Троица”, където много хора идват да се венчаят или да кръстят според християнския ни обичай децата си, се крепи на 12 огромни дървени колони, символизиращи 12-те апостоли, а 30-метровата кула-камбанария е строена от майстор Глигор Доюв. Непосредствено до „Света Троица” е родната къща на просветителя Неофит Рилски. Тя е типичен образец на банската архитектура: с каменен градеж, открит чардак, малък двор и високи дувари. На централния градски площад се намира къщата-музей “Никола Вапцаров”, където ще видите родословието на поета и ще научите повече за краткия живот и вдъхновеното му творчество. Ценност представляват и шестте зали на постоянната иконна сбирка „Банска художествена школа”, която се помещава в най-старата точно датирана и запазена сграда в Банско (1749 г.), също обявена за паметник на културата. Още патриотизъм и култура можете да попиете на Етнографската излoжба-базар и във Веляновата къща – една от най-красивите местни сгради от епохата на Възраждането. Тя е била населявана от семейството на Велян Огнев от Дебърската школа, за когото се предполага, че е декорирал църквата „Света Троица” с флоралните мотиви.

 

Природа и култура

BANSKO_2

Банско вече предлага целогодишно качествени културни събития, на които можете да се насладите при умерени цени на квартирите и храната, особено извън ски сезона. На поредния джаз фестивал през 2010 г. тук бе един от последните концерти на Краля на соула Соломон Бърк, който въпреки 250-те си килограма изнесе впечатляващ спектакъл, а през 2011 препълненият площад се наслаждава повече от два часа на изумителната Лили Иванова. Организират се още Празник на Банско на 5 октомври и Международен фестивал на планинарското кино през ноември. Празниците на банската традиция през втората половина на месец май с автентичното фолклорно надпяване “Между три планини” и рок събитието Elevation в Разлог също са в плана.
Любителите на кристално чистия въздух и разпускането сред дивата природа през цялата година са привлечени от Националния парк “Пирин” с най-посещаваните резервати “Баюви дупки-Джинджирица” и “Юлен”. Асфалтиран път води от града до хижа “Вихрен”, откъдето можете да поемете към каменистия първенец с неговите 2914 м. Наблизо е многовековната „Байкушева мура”, а по пътя ще видите величествените смърчове, ще си наберете боровинки и ще срещнете усмихнати хора, каквито вече в големия град няма.

 BANSKO_GLAZNE

Възможностите за зареждаща почивка за цялото семейство и домашните любимци в Банско и района не свършват дотук: от есента на 2007 функционира „Пирин Голф и Холидейс Клуб”, проектиран от голф легендата Иън Уснам. През септември 2008 г. на около 1100 декара площ официално отвори врати и “Пирин голф и кънтри клуб”, разположен в местността “Бетоловото”. Засега това е най-голямото игрище от планински тип в България, а промоциите и пакетните предложения извън сезона дори на многозвездните хотели си струват да преоткриете забележителностите и красотите между Рила, Пирин и Родопите. Има и редовно функциониращ дебелариум в един от елитните хотели, но кой отива на почивка, за да гладува?

 MEHANA

Текст и снимки: Бойка Велинова, bonboniera.bg


Още дестинации:

KRUCHMATA  Сирия

IMG_4799_1  Цикладските острови

PanoramakumVihren  Приключението Полежан

Abatstvoto%20-%20Copy  Мистичният Мон Сен Мишел

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,925 преглеждания

Comments are closed.