Зеленото Училище на „Органично”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Organichno-zeleno uchilishe (1)

Васко е дете като всяко друго. Той е палав и когато му доскучае, започва да крещи и беснее. В детската градина обича да носи шепа играчки – любимите му бакугани и блейдъри, които сменя всеки ден, за да играе с приятелите си на така нашумелите „игри” от телевизионните реклами. Васко е само на 5 години, но вече перфектно се справя с компютъра на тати, защото там играе любимите си игри, познати отново от телевизионния екран. Той не е злояд, но често пъти отказва да опита от мамините манджи, защото му се струват неапетитни и скучни.

Осткоро обаче, Васко посещава нашето зелено училище, където е напълно различен. Той изработва с невероятен хъс и въображение свои собствени играчки от натурален пластелин, дърво или хартия без чужда помощ, сам приготвя тесто, меси, прави питки и пица, пере, шие, копае дупка за компоста и нежно обгрижва крехкия разсад преди да го засее в саксийката. А ние само му създадохме условия за това.

Не искаме да се примирим с посоката, в която съвременната индустрия тласка децата ни – нездравословно хранене, преходност, отчуждаване един от друг и консуматорство. Затова заедно с детски клуб „Веселата къща” създадохме различна среда за децата, близка до домашната, с която целим да отключим мисленето им за устойчив начин на живот. Подбираме простички занимания, с които да ги насърчаваме към добротворчество, толерантност и отговорно отношение към храненето, хората и природата. Част от дейностите ни са: приготвяне на здравословна храна, биоградинарство в саксийки, творчески работилници с естествени материали и рециклиране на ненужни домашни вещи. Нашата амбиция не е да ги възпитаваме с професионалисти и педагогически програми, а да им покажем един различен пример – реалният свят извън внушението на Индустриалната матрица, за да почувстват живота със сърцето си.

Organichno-zeleno uchilishe (4)

Съвременният начин на живот ни прави абсолютни консуматори. Потребяваме предимно готови промишлени продукти и полуфабрикати и все по-рядко приготвяме нещо сами за себе си и децата. С умиление пазим спомени за домашните гоздби на бабите ни и осъзнаваме, че по-добро от домашното няма, но шансът традициите в домакинските дейности да се запазят у децата ни става все по-малък. Вместо това те от бебешка възраст свикват с високите технологии, продуктите готови за консумация, изхвърлянето на тонове опаковки и стоки за еднократна употреба. В зеленото училище на списание „Органично” ангажираме вниманието на децата с домакински дейности като пране, готвене, шиене, чистене, поправяне и ги насърчаваме да се включват в тази работа и у дома.

Освен примерът, който даваме на децата, ние подтикваме и родителите към съвместни занимания за изграждане на екологична отговорност. Те участват в училището като наблюдатели, виждат реалните промени в поведението на децата си и получават идеи, за да продължат с това и у дома.

Съботното Зелено Училище „Органично” се организира за деца от 3 до 10 години в две групи – сутрешна за 3 до 6 годишни и следобедна за деца от 7 – 10 год. Проекта стартира в Пловдив, но планираме от август месец да заработи група и в София, отново към детски клуб „Веселата къща”.

Повече информация може да намерите на: http://organichno.com 

Organichno-zeleno uchilishe (3) 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

1,892 преглеждания

Comments are closed.