“Дом с крила” – ателие за интелектуално и артистично развитие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интериор

Дом с крила” е организация с нестопанска цел, която иска да популяризира  алтернативен модел за развитие на детето от най-ранна възраст в психологически и интелектуален план чрез активното участие на родителите.

Екипът на Дом с крила” изхожда от позицията, че семейството е най-важната градивна единица
за развитие на стабилна личност. Цялостност и хармония в семейството са основополагащи
за изграждане на здравословна среда на развитие.

Според момичетата от Дом с крила” цялостност може да бъде подпомогната чрез психологическа подкрепа, насърчаване, даване на нови модели за подпомагане развитието на детето, както и чрез артистични занимания и обмяна на опит в рамките на групата.
За подпомагане на семейството, предлагат курсове с психологическа и артистична насоченост, които да подпомогнат и подкрепят родителите и техните деца.
Програмите за ранно подпомагане на детето в неговото развитие са основни в заниманията на “Дом с крила”.

Пространството на Дом с крила” , което се намира в столичния квартал Бъкстон е изключително светло и уютно, приспособено както за най-малките човечета, бленуващи да развият своите криле – за децата от 0 до 3години, така и за по-големите, търсещи своя устрем – за родителите. Уникалното на Дома с криле е възможността, която дава пространството за психологическа работа с родителите и същевременно пространство за игра и забавление за децата по време на семинарите с родителите. Големият двор пък дава възможност за пространствено развитие.

Интериор  

В интериора, екипът на дома се е съобразил с потребностите на най-малките, опитал се е да погледне през техните очи и да развие пространство,  в което има много дневна светлина и мебелите са решени в светлите тонове, които успокояват мозъка и създават благоприятна среда, както за интелектуална работа, така и за игра. Обектите са минимизарни, за да не изморяват очите, но в същото време децата  разполагат с достатъчно материал за игра и развитие.
 

Според екипът на Дом с крила”,  за да се развие една личност пълноценна и да разгъне потенциала и възможностите си, тя се нуждае от стабилна и хармонична семейна  среда. Затова те предлагат четири основни направления /РОРС/

1. Пространство за Родители: първото направление е в посока работа с родителите в процеса на изграждане на новите семейни взаимоотношения след появата на детето в семейството, както и подготовка за бъдещи родители. Подпомагане на родителите в личностен план и в изграждането на стабилни и психически здравословни модели.

2. Пространство за Обучение на родители, професионалисти и институции за  развитието на децата от 0 до3г. Програмата се опира на най-новите психо-неврологични изследвания в областта на ранно детско развитие от 0 до 3г на мозъка.

3. Пространство за Развитие на деца: прилагане на  програмата за отглеждане на деца от 0 до 3г. предлагащ комбинацията между програмата за ранно детска интелектуална, психическа и артистична стимулация и  активното участие на родителите, модел повтарящ модела на традиционните общества.

4. Пространство за Себе-познание чрез психологически и артистични групи.
 

Екипът на  Дом с крила” се състои от: Анастасия Грозева ( създател на фондация „Дом с крила“) – щастлива съпруга и майка на две момиченца  – Габриела (2,9г) и  Михаела (0,6).  Започва професионалния си път със следването си по психология във Фрайбург, Германия. По-късно завършва специалността си в Софийския университет.  Има особен афинитет към изкуството – следва фотография към Нов български университет. Водена от желанието да комбинира психологическата работа с артистичния порив в себе си, записва „Артистични психо-социални методи” към Нов български университет. С раждането на първата й дъщеричка през 2008 започва работата с майки и стартира програмата „Подпомагане развитието на детето от най-ранна възраст”. Чрез тази програма предлага нова немска система, непозната до този момент в България, за ранно интелектуално подпомагане. В курсовете за родители се засягат и редица теми, свързани със здравословното психическо развитие на децата, както и ролята на взаимовръзките в семейството.

Адриана Златанова (водещ на заниманията за деца от 0 до 3г. по английски език към „Аз с мама“) – майка на Валентин (2,6г.). Завършила е Английска филология и след това е специализирала Приложна лингвистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преподавателската си практика започва през началото 2002 г. по метода на сугестопедията, като от края на 2005г. се занимава с частна преподавателска и преводаческа практика. Силна привърженичка на семейния модел на отглеждане на деца в ранна и предучилищна възраст, Адриана започва да търси място, където може да практикува моделите на привързаното родителство и позитивното възпитание в компанията на други майки със сходни разбирания и така намира съмишленици именно в “Дом с крила”.

Илона (Творофория от 0 до 100г.” и „Из света на творчеството с Илона”  в  „Аз с мама”)е завършила „Педагогика на изобразителното изкуство”. Занимава се с маслена живопис, иконопис и приложно-декоративно изкуство. Преподавала е изобразително изкуство в училище, както и приложно-декоративно изкуство в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Също така има практика с най-малките (от 1,5г. до 6г). в Частен Детски Център „Sweet Sweet Home”.

Златка Василева (Музика за малчугани” и „Ритми със Злати към „Аз с мама”) майка на Ива (2,9). Тя е възпитаник на Музикалната Академия, в момента се обучава към програмата на Българската Асоциация по Музикотерапия. Професионален музикант от дълги години. Води музика за малчугани от 1,6г. Идеята за заниманията се ражда с раждането на дъщеря й.

Вера Чакърова-Атанасова (логопед)  е майка на момиченце на 5г. и в очакване на още едно детенце. Завършила е Софийски университет Св.Климент Охридски като магистър-логопед. Има богат опит в работа с деца като  детска медицинска сестра в продължение на 8години.
 

лого Дом с Крила

Дом с крила”:
тел. 0899 121721

domskrila@gmail.com
http://houseonwings.org/
кв.Бъкстон; ул.Генерал Суворов 14

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

4,852 преглеждания

Comments are closed.