Кучетата защитават бебетата от инфекции

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby and dog_72837295

Да отглеждаш бебе и домашен любимец е доста противоречива тема. Има различни мнения добре ли е да има животно в къщата, докато детето е съвсем малко. Една от причините хората да не смятат това за добра идея е хигиената и различните болести и инфекции, които могат да застрашат здравето на новороденото. Наскоро във Финландия са направили изследване, чиито резултати сочат, че бебетата, които често контактуват с кучета, по-рядко страдат от ушни инфекции и респираторни заболявания  в сравнение с децата, в чиито домове не се отглеждат животни.

Изследването обхванало 397 финландски деца, чиито родители ежедневно давали информация за здравословното им състояние през първата година от живота им, от 9-ата до 52-рата седмица.    Оказало се, че бебетата, в чиито домове живеят котки и кучета, имат с 30 на сто по-малко симптоми на дихателни инфекции – кашлица, ринит, и на треска, и с около 50 на сто по-малко симптоми на ушни инфекции. Ако край тях има куче или котка, децата са в по-добро здраве, увериха експерти от университетската болница в Куопио, Финландия.

За момента учените нямат конкретно обяснение защо животът в компанията на куче усилва имунната система на бебето през първата година от живота му. Котките изглежда също осигуряват известен защитен ефект на бебетата, макар той  да е по-слаб в сравнение с този от кучетата.

Защитата е по-ефикасна при децата, които 6 часа дневно са в компанията на куче у дома, в сравнение с връстниците им, които не притежават куче или чиито кучета непрестанно са навън.

 “Предоставяме първите доказателства, че притежаването на куче може да има защитен ефект срещу инфекции на респираторните пътища през първата година от живота на бебето”, заявиха авторите на изследването.  “Предполагаме, че контактите с животни усилват имунната система, като предизвикват по-ефикасен имунен отговор и по-краткотрайни инфекции.”       

 

Четете също:

kid_with_dog_72449815   Да си вземем ли животно вкъщи

kids-hygiene   Хигиената на подрастващите

za_kotkite_i_bebetata-02   За котките и бебетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,010 преглеждания

Comments are closed.