Как да се справим с преждевременното раждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Преждевременното раждане е причина за сложни и противоречиви емоции. Много родители споделят емоции на шок, тъга и гняв, поради факта, че детето им е в сериозно здравословно състояние, което крие редица рискове. Те не са в състояние да преживеят тъгата в пълната й степен, защото детето е живо. Родителите не знаят как да споделят и приемат тъгата си, защото от тях се очаква да празнуват раждането на детето си. Но в действителност се чувстват съсипани от чувство на страх дали детето им ще оцелее и ако да, какво бъдеще го очаква. Това състояние се нарича „неопределена загуба“ и води до всеобхватно противоречие между радост и тъга. Ето 4 стъпки, с които по-лесно да се справим с изпитанието преждевременно раждане.

premature-babies


Да разберем чувствата си!

Раждането на недоносено бебе може да провокира водовъртеж от чувства у родителите. Може да изпитвате вина, тъга, страх, гняв и безсилие. Преживявания за липса на свързаност с Вашето бебе са почти универсални при родителите на недоносени деца. Няма как да сте подготвени за огромната безпомощност, която изпитвате при вида на вашето крехко новородено, виждайки го с всички тези апарати и тръбички, свързани към тялото му. Изписването Ви от болницата без Вашето бебе може да засили още повече негативните преживявания и усещането Ви за провал като родител.

Погрижете се за себе си!

Грижете се за себе си. Може и да е последното нещо, с което Ви се занимава, може и да не Ви стига времето или силите да го правите, но всъщност полагането на грижи за Вас самата носи ползи за всички. Следването на определен ежедневен ритъм също е от полза. Извършването на определени дейности по едно и също време всеки ден помага за изграждането му. Структурирането в целия този хаос и объркване може да действа успокоително.

Емоционална подкрепа – от къде да получим помощ

Проверете дали в болницата, където сте родили или в отделението, където се грижат за детето/децата (ако са различни) има на разположение психолог. Той може да Ви помогне, както в ситуацията на емоционална криза, в която се намирате след раждането, така и в контакта с Вашето бебе. В подпомагането на родителите в справянето им със стреса и потока от емоции, които ги връхлитат при раждането на недоносеното огромно дначение имат Група за подкрепа и взаимопомощ или Онлайн консултация с психолог

Позитивното мислене

Преживяванията на родителите при появата на детето варират широко. Различават се често не само като реакции на майката и таткото, но и като тип емоция. Много родители се опитват в периода на болничния престой и след него да се заредят само с позитивни пожелания, „да не би“ магически да предизвикат някое негативно събитие само като си помислят за него. Вместо да им помогне обаче, този крайно позитивен начин на мислене може да бъде крайно изтощителен за родителите или да им отнеме възможността да посрещнат стабилно реалността, особено когато нещата все пак не се развиват по най-добрия начин.

Всяка крайност крие своите рискове – така например ако сме по­стоянни песимисти и се въоръжаваме до зъби с буреносни очаквания, можем да попаднем под влиянието на т.нар. „ноцебо-ефект“, който в науката е известен като алтернативата на плацебо-ефекта.

Плацебо-ефектът (от лат. placebo – да угодя, да подобря) кара хората да чувстват позитивен ефект от дадено лечение или медикамент единствено по силата на своите убеждения и очаквания.

Важно е и за медицинския персонал как общува и по какъв начин поднася текущата информация на родителите, защото от това може да зависи ходът на възстановяване. Златният баланс между нереалистичните позитивни и крайните песимистични нагласи е в изграждането на ясна и истинна картина на събитието с всички негови плюсове и минуси, защото животът е такъв, какъвто е – а онова, което зависи от нас, е да го изживеем по най-пълноценния възможен начин.

Повече полезна информация, съвети и статии можете да намерите в единствената онлайн платформа за недоносени бебета – www.earlybaby.info, от където можете да се сдобиете и с първия в България цялостен наръчник „Всичко за недоносените бебета”.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,159 преглеждания

Comments are closed.