5-годишно момиченце с аутизъм създава истински шедьоври

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5-годишната Ирис Грейс притежава изключителен талант, въпреки че е с диагноза аутизъм. Талантът й да изразява себе си чрез рисуване се простира извън масовата представа за възможностите на аутистите. Макар да е вече петгодишна тя едва говори, но рисува по начин, който надскача в пъти възможностите на обикновените деца на тази възраст. Аутизмът засяга около 100 000 деца в Обединеното кралство към настоящия момент и историята на Ирис е разказана от нейните родители, за да окуражи всички родители на деца с това заболяване да насърчават децата си да се занимават с изкуство и да им покажат, че дори в това състояние децата им имат шанс да се развиват и са се чувстват добре.  

Картини на малката художничка са закупени от частни колекционери по всички краища на света, от  Европа, Северна и Южна Америка до Азия. Средствата от тези продажби се влагат за художествени материали и за специалисти – ерготерапевти, йога, музикотерапия.

Талантливото момиченце е диагностицирано с аутизъм през 2011 г. Да се учи да говори и да използва правилно думите тя все още упорито се учи, за разлика от своите връстници, които са започнали да говорят още около 2-рата си годинка. Ирис проявява голям кураж, смелост и не позволява нейното заболяване да й пречи.  Тя е от онези аутисти, които развиват пълната симптоматика на болестта, но наред с това открояват способността да  усъвършенстват някоя друга своя  възможности до съвършенство. С много усилия от страна на родителите й, с помощ от домашния й любимец – котката Тула и със собствени сили, малката Ирис е намерила начин да изразява себе си чрез изкуството, а нейните произведения наистина спират дъха.

 

5-year-old-painter-autism-iris-grace-1Снимка 1:

5 годишната Ирис Грейс създава един от нейните шедьоври в градината-студио.

 

5-year-old-painter-autism-iris-grace-15Снимка 2:

С помощта на терапевтичната си котка  Тула, Ирис изявява своята креативност. Тула е на една годинка, и нейният галантен, благ и състрадателен нрав помагат на Ирис да гради своя характер и да развива таланта си. 

 

 

BtdOtXZIUAEei1JСнимка 3:

Възможно е децата аутисти да не са в състояние да осъществяват правилно социални контакти и да не изграждат нормално функциониращи връзки с околния свят, но приятелството с Тула е помогнало на Ирис да усъвършенства комуникативните си способности и да развие способността си да контактува със заобикалящата я среда.

 

Iris-GraceСнимка 4:

Майката на Ирис казва, че: “Играта във вода, настолните игри, рисуването, карането на колело, реденето на пъзели, тичането  Тула е постоянна компания на Ирис, демонстрира своето приятелство и подкрепа, което окуражава и кара Ирис да действа.”

 

 

Iris-Grace-In-ActionСнимка 5:

Без значение какво прави Ирис, Тула непрекъснато е част от тази дейност и й помага. Може би затова Ирис черпи не само вдъхновение от природата, но и включва Тула в изкуството си. В платното“Raining cats” може да се забележи изображението на Тула в полутоновете.   

thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-7Снимка 6:

Не е било лесно да се намери правилния компанион на Ирис. Семейството първо е пробвало с коне, за които е известно, че имат отличен терапевтичен и успокояващ ефект при деца с аутизъм. След това семейството взело куче, но Ирис не могла да приеме прекалено енергичното поведение на този домашен любимец. Точно когато са на път да се откажат от идеята за терапия с животни, откриват Тула.

 

thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-13Снимка 7:

Тула не е специално обучавана да бъде терапевтично животно. Но въпреки това тя обича безрезервно своята малка приятелка и я защитава във всеки един момент.

 

ThulaСнимка 8:

Колкото повече Ирис се развива като творец и артист, толкова повече  Тула демонстрира подкрепата си.

 

Iris-Grace-Raining-CatsСнимка 9:

Вниманието на Ирис към детайлите и лекотата, с която пресъздава взаимодействието между цветовете, както и цялостното излъчване на картините й, често са повод  творбите й да бъдат сравнявани от мнозина с тези на френският импресионист Клод Моне.

 

Iris-Grace-PaintingСнимка 10:

Рисуването не е единственият начин за Ирис да изрази артистичността си. Тя винаги е обичала музиката. Майка й открила този факт, когато тя е била съвсем малка и единственото нещо, което е било възможно да я успокои е била именно музиката.

thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-9Снимка 11:

Любимият стил музика за Ирис е класическата, може би и затова най-често интересът й е насочен към цигулката. 

 

 

thula-therapy-cat-autistic-artist-iris-grace-21Снимка 12:

Майката твърди, че връзката на Ирис с изкуството е допринесла за много щастливи моменти в живота на дъщеря й.

Повече за Ирис и нейното творчество можете да видите в уебсайта, посветен на онова, което създава тя.

https://vimeo.com/70424410 – видео файл

 

Източник: http://irisgracepainting.com/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,759 преглеждания

Comments are closed.