Картофен хляб
Продукти:
- 1 чаша намачкани сварени картофи
- 2 разбити яйца
- ½ чаша меко масло
- 1 ч.л. сол
- 1 пак. суха мая
- ½ чаша топла вода
- 5 чаши брашно
Начин на проготовление:
Смесете и разбъркайте в голяма купа картофите, яйцата и маслото. Добавете солта, маята и топлата вода, а накрая и брашното, за да оформите тестото.
На набрашнена повърхност месете тестото за около 10 минути, докато тестото стане меко и еластично. Преместете тестото в намазнена купа и го премятайте, докато цялата му повърхност не стане лъскава. Завийте с кърпа и оставете на топло за около час, докато се надигне.
Загрейте фурната на 220 градуса. Отново поставете тестото на набрашнена повърхност и месете за около 5 минути. Върнете го в купата, завийте и дръжте на топло, докато удвои размера си (за около 30 минути).
Оформете тестото в овална форма, направете три разреза отгоре. Навлажнете тестото и печете върху хартия за печене за около 25-30 минуди, докато стане златист и започне да “чука на кухо”. Тогава, вашият картофен хляб е готов!
Съчетава се идеално с масло или с топла домашна супа!
Приятен апетит!
1,999 преглеждания