Кампанията за прием на първокласници отново подгря родителското недоволство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-novovuvedeniya-k

И тази година родителите на бъдещите първокласници не бяха пощадени от обичайното напрежение и недоволство.

Резултатите от класирането бяха обявени в понеделник – 3 юни, а записването и подаването на заявления за второ класиране от 4 юни.

Недоразуменията са плод от липсата на централизирана електронна система за кандидатстване в столицата. Според твърденията на някои родители децата им не са класирани в нито едно училище, в което децата им са кандидатствали, дори и в кварталното. Настъпилия хаос след обявяването на резултатите от класирането предизвика гневни реакции в повечето родители и породи съмнения за нарушения при извършването му. Допълнителен хаос се създава и заради обявяването на личните данни на децата. В някои училища класирането е по входящ номер, други са само с инициали, в трети пък са изнесли всички лични данни на децата. В повечето случаи обаче липсват данни да основанията за класирането.

Промените за прием от тази година поставиха на първо място изискването адресът на детето по местоживеене да е в района на училището, в което то кандидатства, като предимство имат децата, които са на посоченото местоживеене поне от три години и първокласниците, които имат брат или сестра до 12 годишна възраст в същото училище.

Според родителите на бъдещите първокласници цари пълен хаос и множество неясноти. Електронно система за прием в първи клас в София може да се очаква да бъде въведена едва през идната година. Задължението тя да бъде въведена е на Министерството на образованието, което от своя страна е прехвърлило отговорността на Регионалното управление на образованието.

Равносметката от кампанията за прием на първокласници тази година до момента е следната:

Училището, за което са подадени най-много молби за прием на деца в първи клас в София, е 32 СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“.  Близо 450 родители да подали заявления в това училище. Според план-приема училището трябваше да има 5 паралелки за по 24 деца или общо 120 първолачета. От класирането се разбира обаче, че само половината са от района и са приети по местоживеене.

Подобна е ситуацията и в друго столично училище- 18 СУ “Уилям Гладстон”. Там са сформирани общо седем класа, в които са приети общо 188 деца. От тях обаче 2 паралелки с деца не са от района.

Заради големият наплив на първокласници към училищата в центъра на столицата, кварталните остават полупразни. Родителите искат да запишат наследниците си в отдалечени от дома училища, привлечени от екзотични езици и реномето на даденото училище въпреки районирането и предимството, което им дава уседналостта при кандидатстване в училище. Така се стига до ситуация, в която в дадени училища са кандидатствали по 4-5 хлапета, и други, в които паралелките надвишават сериозно предвидения по план брой.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

884 преглеждания

Comments are closed.