Калцият в млякото – важен за здравето на костите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kalciqt i kostite

Прясното мляко е най-богатият източник на калций за организма и незаменим източник на белтъчини за човешкия организъм. Заради високото съдържание на калций, то е от особена важност за изграждането на здрава костна система. Наред с това то съдържа витамин D, който помага за добрата абсорбция на калция, а това е важно за правилния растеж на костите при децата, като същевременно намалява риска от фрактури в зряла възраст.

Човешкото тяло не може само да произвежда калций, затова трябва да го получава чрез храната. Ако количеството му в нея е недостатъчно, калцият се освобождава от костите и постъпва в кръвния поток в зависимост от нуждите на тялото. Това води до загуба на здравината на костите, лесна чупливост и развитие на остеопороза, особено при жените.

Приемането на достатъчно калций в ранна детска възраст е необходимо за постигне на оптимална костна маса, което намалява рисковете от развитието на остеопороза.

Специалистите по хранене препоръчват редовна консумация на мляко, защото то е незаменим източник на белтъчини и лесно усвоим калций от ранна детска възраст до дълбока старост.

Три порции млечни продукти дневно могат за осигурят необходимата дневна доза калций, необходима за поддържането на здрава костна система.

Vereia-Ca_k

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,338 преглеждания

Comments are closed.