Калцият пази от остеопороза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_313104425

Наричат остеопорозата „тихия крадец“ на костна плътност, тъй като болестта напредва безсимптомно, бавно и незабележимо с напредването на възрастта. Когато организмът не получава достатъчно калций се получава загуба на костно вещество, а недостигът на витамин D – до непълното усвояване на онзи, който постъпва с други храни. Резултатът е загуба на костна плътност, влошаване качеството на костите, намаляване здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Характерно за тези фрактури е, че се получават при съвсем незначително усилие или удар.

Остеопорозата предпочита предимно дамите, но не е изключено да се прояви и при мъже, които се хранят с бедни на калций храни. Здравословното хранене и ежедневният прием на прясно мляко и млечни продукти са основните фактори за предпазване от остеопороза. Калцият в прясното мляко има съществена роля за изграждането на здрава костна система. Той е основен елемент на костната тъкан. В комбинация с витамин D калцият се абсорбира в храносмилателния тракт и подсигурява правилната минерализация на костите.

Специалистите по хранене обичайно препоръчват прясното мляко като една от най-достъпните храни, с която хората да доставят на тялото си каций. Наред с това прясното мляко е и отличен източник на незаменими белтъчини, ценни витамини и минерали, без които човешкият организъм не би могъл да функционира нормално.

От съществено значение е и начинът на живот – нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол са сред основните фактори за развитието на остеопороза, наред с недостига на калций.

Нуждите от калций могат да се покрият с правилна хранителна диета. При комбинация с витамин D за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество е постижимо с приема на  1 чаша мляко и парче твърдо сирене, в които има средно по 300 mg калций, 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. Достатъчно количество калций, който можем да си набавим чрез растителни източници има в сусаменото семе и суровите бадеми.

При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на хранителни добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и са отлична превенция на остеопорозата.

Наднорменото тегло, както и по-ниското от нормалното увеличават риска от  остеопороза в почти еднакви граници.

Специалистите по хранене препоръчват консумацията на мляко, тъй като то е незаменим източник на белтъчини и лесно усвоими калций, фосфор, минерали и витамини и е основен източник на витамин В2.

Поради високото съдържание на калций млякото има определяща роля за изграждането на здрава костна система още в детството, което предотвратява костните нарушения по време на растежа и намалява вероятността от фрактури в зряла възраст.

Vereia-Ca_k

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,810 преглеждания

Comments are closed.