• No categories

„Каквото пее старият петел, това научава младият“ или къде живеят най-щастливите деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-holandiq

Според класация на UNICEF от 2017 г., който класира 29 страни въз основа на общото благосъстояние на техните най-малки граждани, това е Холандия. Класацията взема предвид пет признака за благосъстоянието на детето: материално благосъстояние, здравеопазване, образование, поведение и рискове, свързани с него, жилищни условия и околна среда.

Какво правят холандските родители, за да са децата им толкова щастливи?

Ще се изненадате, че основното е техният подход към дисциплината.

1. Холандските родители не използват дисциплината за наказание.

Дисциплинирането лесно може да бъде постигнато чрез наказание, размахване на пръст и дълги назидателни речи, но според повечето холандски родители отглеждането на добре възпитано дете се корени в обучението и възпитанието, а не в наказанието. Холандските деца се възпитават в „социално подходящо поведение“, което бива поощрявано чрез похвали, а неприемливото поведение е незабавно и категорично отричано.

2. Холандските родители на практика правят това, на което учат децата си.

Повечето холандски родители добре знаят поговорката: „Каквото пее старият петел, това научава младият петел.“

Действията на родителите често казват повече от думите, които казват. С особена сила това е валидно за децата. Децата ежедневно поглъщат детайлите от живота на родителите си и начините по които взаимодействат с други хора. Ето защо, ако искаме да отгледаме деца, които се отнасят с уважение и са съпричастни към другите, ние самите трябва да показваме такова отношение.

3. Холандските родители знаят какво искат от децата си.

Според холандските родители, съветите и изискванията към децата трябва да са ясни, кракти и точни. Те обикновено започват с „Искам да си прибереш играчките“. Този тон изключва възможността детето да се пазари, да отговаря уклончиво или да се опитва да води преговори, за разлика от фразата „ Мога ли да те помоля да си прибереш играчките.“
Ето конкретен пример: Детето ви е на детското столче и се опитва да се храни само, но вместо това си играе с лъжицата и разлива супата. Повечето родители биха казали: „Не прави така!“; „Спри веднага!“. Правилните фрази, които трябва да употребите, ако искате то наистина да престане да прави това са: „ Изяж си супата!“; „Не разливай супата по масата, моля те!“.

4. Холандските родители отделят достатъчно време за децата си.

Според холандците родителите трябва да отделят време за децата си всеки ден, защото връзката, която градят с децата си ежедневно влияе върху всеки аспект от възпитанието. Според тях един от най-мощните инструменти, които те използват в отглеждането на децата е силната емоционална връзка между тях. Децата, които растат с такава близка връзка нямат проблем да слушат и да се подчиняват, тъй като те имат доверие и уважение към родителите си и знаят, че родителските съвети са в тяхна полза.

Холандците отдават огромно значение на семейната закуска, защото вярват, че когато всички се събират около масата в началото на деня те укрепват отношенията си като една малка общност. Според някои проучвания в никоя друга страна семействата не закусват заедно толкова редовно, колкото в Холандия. За тях колкото е важно доброто качество на храната, поставена на масата за закуска, толкова е от значение и факта, че именно това време, прекарано заедно работи за свързването и изграждането на трайна и изпълнена с доверие връзка между родители и деца.

5. Холандските родители избягват да глезят децата си.

Холандците рядко глезят децата си. Те добре знаят, че разглезените деца имат сериозни проблеми с поведението и дисциплината по време на пубертета и поради тази причина всячески се опитват да избегнат това. Родителите на холандските деца се стремят да ги отглеждат така, че те да ценят личната си свобода и щастие, които са плод от добрите взаимоотношения и откриването на собствени ценности, а не от материалните придобивки.

Много холандски деца израстват с дрешки и играчки втора ръка. Типичните занимания на малките холандци не се свеждат до часове прекарани пред телевизора, а в игра на открито с приятели. Свободните занимания и игри на открито се смятат от холандците за истински антидот против детската пасивност и пристрастеност към екранни занимания, придружени от пуканки и близалки.

Родителите в Холандия залагат на простотата, те избират прости и евтини занимания и дейности, като поставят акцента винаги върху отношенията, чувствата, взаимността и доверието между родителите и децата.

По материали от The Telegraph

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,632 преглеждания

Comments are closed.