Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sun_protection

Като родители, които отглеждат детето си природосъобразно, със сигурност се опитвате да държите децата повече време навън – защото това е здравословно за тях. Педиатричните организации препоръчват децата да прекарват не по-малко от 10 часа на ден на открито. За да е наистина здравословна играта навън, е важно да осигурите защита на кожата на малчуганите от вредните слънчеви лъчи. Това, обаче, се оказва нелека задача.

Какъв слънцезащитен продукт да изберете? Дали той е безвреден и същевременно ефективен? Как точно да го използвате? Как да балансирате между качество и цена? Това са все въпроси, по които да помислим преди да се насочим към определен продукт.

Дали работи?

На първо място стои въпросът с ефективността на продуктите. Проучванията сочат, че едва 8% от слънцезащитните продукти на пазара са едновременно ефективни и безопасни за децата. Много педиатри препоръчват на родителите да избират „физически” слънцезащитни стикове. Това са продукти, базирани не на химическа основа, а такива, които покриват плътно кожата на детето, така, че слънчевите лъчи не достигат до нея. Обикновено това са стикове, съдържащи цинков оксид или титаниев диоксид. Този тип продукти се задържат върху кожата и не пропускат лъчите на слънцето да проникнат в надолу. Те започват да действа веднага след нанасяне. Сред минусите са, че детето ви ще изглежда като току-що излязло от кофата с бяла боя и че отнема повече усилия да отмиете крема в последствие, но пък със сигурност това е един доста сигурен начин да го защитите от слънцето. Продуктите, базирани на цинков оксид или титаниев диоксид не се препоръчват за бебета под 6 месеца, както впрочем и повечето останали слънцезащитни продукти. За бебета под 6 месеца се препоръчват разходки на сянка и в часовете, когато слънцето е съвсем слабо.

Алтернативата на механичните слънцезащитни продукти са химическите. Те действат на база химически вещества, които проникват в кожата и по този начин я защитават. За целта те трябва да се нанасят минимум 20–30 минути преди излагане на слънчевите лъчи, за да се осигури възможност на кожата да абсорбира активните вещества. Важно е да нанасяме продукта плътно по цялата кожа в обилни количества и да повтаряме на всеки два часа. Важно е да не забравяме и най-видимите места като уши, нос, тил и гръб. Рискът от слънцезащитните продукти с активни съставки е, че предизвикват алергични реакции, а и все още не са изследвани ефекта и влиянието им върху детското здраве в дългосрочен план, особено при малки бебета. Добра идея е да се използва органична козметика и старателно да се проучва доколко може да се разчита на производителя.

sun_protection

Какво не трябва да съдържа козметиката за деца

Това отдавна го знаете – ако вече сте родители. Но все пак да си припомни основното правило за купуване на козметика за децата си. Винаги, винаги, винаги да четем етикетите и търсим да няма оцветители, ароматизатори и най-вече парабени. Това са вещества, които могат да компрометират здравето на децата ни, а и не само тяхното. Добре е да ги няма в козметиката, която използва цялото семейство.

Това, за което можем да гледаме етикетите са заблуждаваща информация от типа „Водоустойчив продукт”, каквито не съществуват.

Не бива да се използват продукти с отминал срок на годност, нито такива от миналата година – техните активни съставки спират да работят след определен период от време и това ги прави напълно неефективни.

Още начини

Използването на слънцезащитни продукти е само един от начините да предпазим децата си от вредните лъчи. Друг начин е, като не ги показваме на слънце. Това означава да не извеждаме децата навън в пиковите часове – между 11 и 4 ч. А когато са навън да ги държим на шарена сянка и да ги обличаме подходящо – с леки памучни дрехи, които покриват по-голямата част от тялото им. Задължително е да се използват шапки.

Степените на слънчева защита

Последните слънцезащитни продукти, които излизат на пазара и които предизвикаха фурор сред потребителите са такива със степен на защита 70. Колко степени на защита съществуват и какво всъщност означават всички те?

Степените на слънчева защита са въведени още през 1962 г. и означават степента, до която различните продукт ни предпазват от слънцето. Факторът на етикета на опаковката означава времето, за което продуктът ни предпазва ефективно от слънцето, умножено по десет. Това означава, че SPF 5 предпазва кожата ни за 50 минути, след което трябва да се реапликира (да се намажем отново). Ако на етикета пише SPF 15 това означава, че продуктът е ефективен за 150 минути, след което трябва да се нанесе повторно. Отделно от това стои въпросът дали можем да разчитаме на конкретния продукт, който сме избрали. Важно е да заложим на висококачествена козметика, която ни гарантира ефикасно приложение. Това в повечето случаи означава и доста скъпа инвестиция, за съжаление. Но в крайна сметка инвестицията е за нашето здраве и това на децата ни.

sun_protection

UVA, UVB, UVC… има ли още?

Това са. Но не са малко и всички са вредни за нас и децата ни. UV означава ултравиолетови лъчи и те биват три вида – А, Б, С. През 1980 г. UVA лъчите са се смятали за безвредни и са били използвани в солариумите. Те, обаче са тези, които нанасят най-големи вреди на кожата.

UVB лъчите са тези, които са налице най-вече през лятото за всяко едно полукълбо. В миналото слънцезащитните продукти са блокрали единствено UVB, докато науката не устновява, че UVA са в пъти по-вредни за кожата.

UVC радиацията в по-голямата си част се поглъщат от озоновия слой, заради което той е толкова ценен. Продължителното излагане на UVC лъчи води до фатален край.

Статистиката

…сочи, че ракът на кожата е най-често проявяващата се форма на рак. Известен факт е и, че 80% от трайните увреждания на кожата, които водят до развиване на рак се нанасят в ранна детска възраст. Щетите, нанесени на кожата по време на детството често довеждат до тежката диагноза рак на по-късен етап от живота. Здравето на децата ни е в нашите ръце и от нас зависи да ги предпазим от вредните страни на околната среда.

И все пак, играта навън е едно от най-здравословните неща за малките. И ние като техни родители трябва да ги оставим да бъдат деца и да изследват света по своя уникален и неповторим начин. 


Още полезно за лятото:

urotsi-po-bezopasnost   Уроци по безопасност на децата

camping semeistvo   На къмпинг

babyandsun   Бебето през лятото

   7 летни стиха

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

4,842 преглеждания

Comments are closed.