7 причини за повишена температура при бебето и малкото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

temperature-baby

Повишената температура при децата е често срещан симптом, придружен със зачервяване на кожата,  безспокойство и тревожност. Температурните състояния могат да са провокирани от различни причини, които зависят от много фактори, а също така и от възрастта на децата.

През първите три месеца от живота на детето, терморегулацията на организма е все още незряла и затова телесната температура може да е често променлива, без да е налице болестотворна причина. Възрастните хора, на които им е горещо започват да се потят обилно и по този начин организмът се охлажда. При новородените потните жлези все още не функционират и именно поради тази причина те лесно могат да бъдат прегряти. Прегряването на малките бебета не е безобидно, то може да доведе до обезводняване, нарушено кръвообръщение, намаляване на съпротивителните сили на организма и често до невъзможност организмът на детето да се справи в по-студено време и лесно да настива.

Възрастови фактори, влияещи върху повишаването на телесната температура

Когато едно дете е с повишена температура, на първо място трябва да се вземе предвид неговата възраст. Ясно е, че едно двумесечно бебе няма как да е с повишена температура, заради никнещи зъби, както е и невъзможно едногодишно дете да е с преходна треска на новороденото. Ето защо, когато се опитваме да открием причината за повишената температура на детето, винаги трябва да се взема предвид възрастовия фактор, като първо се търсят по-безобидните причини за фебрилитета.

На първо място трябва да се изключи вероятността от прегряване и едва след това да се мисли за вирусно заболяване, които при кърмачетата се срещат много по-рядко, отколкото при порасналите деца и възрастните, и които често преминават без повишение на температурата.

Кърмачетата и малките деца понасят сравнително леко повишаването на телесната температура. До 38 градуса те рядко показват сериозно неразположение и родителите могат и да не забележат, че детето е с температура. Ако обаче детето е с някакви оплаквания, настинка, чревна инфекция, никнат му зъби или му е правена ваксинация наскоро, проверявайте температурата му поне два-три пъти дневно, дори да липсват отчетливи симптоми на повишена температура.

Най-подходящият термометър за малките деца е електронният, приспособен за мерене на температурата в ухото. Резултатът се отчита почти мигновено и не притеснява малкото дете по никакъв начин.

Преходна треска

Около третия-четвъртия ден след раждането, температурата при новороденото може да се повиши до 39-40 градуса, за не повече от 3-4 часа. Това обикновено се случва през нощта. Ако детето спи в този момент, преходната треска може да остане незабелязана от родителите. Ако бебето плаче и се събуди, тогава е възможно да настъпи паника. Добре е всички родители да знаят, че тази треска е нормална физиологична проява на бебешкия организъм и не са необходими антипиретици и каквито и да е други мерки за сваляне на температурата. Обикновено след 3-4 часа температурата спада без лечение, бързо и рязко, така както се е покачила. Ако преходната треска съвпадне с някой от часовете за хранене, то може да бъде пропуснато, защото бебетата обикновено са неспокойни и кърменето е неуспешно. Преходната треска съвпада с максималната загуба на тегло при новороденото. Обикновено това намаляване на теглото е 6-10% от първоначалното тегло на бебето. Това явление също е свързано с нормалната физиология на кърмачето.

Температурата на току-що новороденото е леко повишена, тя е около 37,2 градуса. Отклонение с 0,1-0,6 градуса е в рамките на физиологичното повишение на температурата. В следващите няколко часа температурата може да се понижи с около 1,5-2,5 градуса, и това също е в норма. Поради физиологичните особености на новородените, е трудно телесната им температура да е постоянно 36.5 градуса, когато температурата на околната среда е 23-24 градуса. Постепенно процесите в организма на бебето се нормализират, с което се стабилизира и телесната температура. Обикновено това става в рамките на 12-24 часа след раждането, след което температурата на бебето се установява около 36,6-37 градуса.

Повишена температура след ваксинация

Повечето бебета реагират след ваксина с повишаване на температурата. Това най-често става при обичайните ваксини срещу дифтерия, тетанус и коклюш, още в първите 24 часа и е нормална физиологична реакция на детския организъм. На следващият ден обикновено температурата се нормализира без прилагането на антипиретици.
След ваксинации срещу морбили, паротит и рубеола, температурата може да остане повишена в продължение на няколко дни, при това да е по-висока от 38 градуса. Това също е нормално. Общото състояние на детето обикновено е добро и няма причина за сериозно безпокойство. Ако обаче се появат други симптоми, консултирайте се с личния лекар на детето.

Никнене на зъби

Обикновено при децата първо прорязват долните резци. Това става около шестия месец, но може да стане и по-рано или по-късно. Обикновено зъбките се появяват по двойки – долни и горни резци, долна двойка кучешки, горна двойка кучешки и т.н.

Често пробиването на зъбките през лигавицата на венеца е съпроводено от леко повишена температура, което може да е съпроводено от липса на апетит, разстройство, безпокойство и плач. По време на никненето на зъбите защитните сили на детето са отслабени, така че то е лесно податливо на различни видове инфекции.

Инфекции на пикочните пътища

Високата температура, която съпровожда тези инфекции обикновено продължава няколко дни и не се повлиява от прилагането на антипиретици. Тези инфекции се разпознават трудно, защото детето е в добро общо състояние, понякога може да са придружени от безапетитие, сънливост и болки при уриниране, за които при малките деца може да се разбере само, докато детето е на гърне. В такива случаи е добре, ако температурата продължава 1-2 дни, да се направи изследване на урина. Така педиатърът ще потвърди или ще отхвърли възпаление на пикочните пътища.

Банални инфекции

Честа причина за повишената температура при новородените може да е банална стомашно-чревна инфекция. Характерните симптоми са плачливост, тревожност, отказ от храна, повръщане и диария. При кърмачетата, както и при възрастните най-често баналните инфекции се изразяват с хрема и кашлица, които нарушават нормалното дишане, а при бебетата се наруша процеса на кърмене. Добре е да се знае от всички, че високата температура подпомага организма в борбата му с вирусите, затова не е нужно да се бърза да бъде понижена с антипиретици.

Детска розеола (бебешка треска)

Това инфекциозно заболяване най-често се диагностицира с появата на внезапен обрив по кожата на детето. Може да се сбърка с алергия или рубеола. В риск са децата на възраст от 6 месеца до 2 години. Заболяването започва с рязко покачване на температурата, до 39-40 градуса, със запушване на нова, кашлица, повръщане. Обикновено температурата се нормализира до 4-я ден от началото на заболяването. След това се появяват розовите обриви по тялото на детето. Проявлението им може да продължи от няколко часа до няколко дни. Обривът преминава до седмица, без да оставя белези, петна и да причинява лющене на кожата.

Чревна инфекция

При стомашно-чревните инфекции първият симптом е повишената температура.  Едва след няколко часа се се появяват основните симптоми – повръщане, разстройство, болки в коремчето, отказ от прием на храна и течности.  Това обикновено затруднява поставянето на правилната диагноза. За поставянето й, както и за назначаването на адекватно лечение от първостепенно значение е свалянето на изчерпателна анамнеза от личния педиатър на детето, за което е от значение всяка подробност за състоянието на малкото дете.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,726 преглеждания

Comments are closed.