На къмпинг

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

camping semeistvo

Топлото време ни кара да искаме да прекарваме все повече време сред природата. Прекрасен начин наистина да си починем и да се отпуснем сред свеж въздух и тишина е къмпингуването. Често хората, опитали го веднъж, никога не пожелават друг тип почивка, защото това е най-зареждащият и възраждащ силите и настроението начин да се освободим от стреса.

Къмпингът е прекрасен за цялото семейство и е много забавен за децата. Съществуват много варианти за отсядане – на бунгало, в каравана, в кемпер или малка къщичка, но най-автентично и зареждащо е къмпингуването на палатка. Независимо дали сте на море или планина, на пясък или трева, има полезни съвети, които трябва да знаете. Ако имате малко дете, което искате да вземете с вас на палатка, вижте какво задължително трябва да ви е известно за този вид туризъм и нещата, без които не можете:

– Добра палатка
Много е важно да имате стабилна здрава палатка, съобразена с температурните амплитуди през деня и през нощта. Имайте предвид, че в този сезон през деня е топло, но през нощта температурите падат. Съветвайте се със специалист или осведомен приятел. Най-добре е да предпочетете двойна палатка, задължително с дъно и с мрежа за проветрение. Така ще се предпазите и от атаката на насекоми. Нека палатаката е добър размер, за да спите комфортно в нея и да оставите поне част от багажа си при вас. Добър вариант е палатака с допълнително помещение за багаж. Имайте предвид, че, ако завали, това ще е вашият подслон.

– Уверете се, че знаете как се опъва палатка
Повечето палатки с класическа форма са много лесни за опъване. Можете да срещнете известни трудности при опъването на двойна палатка или палатка с няколко помещения. Ако следвате посочените инструкции, би трябвало да се справите. Внимавайте да не счупите рейките – те са гръбнакът на вашата палатка. Ако има вятър, подсигурете допълнително колчетата.

– Надуваеми дюшеци
В палатка най-добре се спи, ако върху пода на палатката поставите шалте, а върху него настаните надуваем дюшек за спане. Така, дори и ако мястото, на което сте решили да опънете палатката, е неравно, няма да чувствате дискомфорт, а и няма да ви е студено през нощта.

– Спални чували
Те имат множество приложения – в тях може да се спи, може да се ползват като одеяло, за намятане, за постелка през деня и какво ли още не. Даже и да не спите директно под звездите, чувалът няма да ви е излишен. Ако смятате да нощувате под открито небе, уверете се, че чувалът ви е качествен и съобразен с температурите и мястото на къмпингуване (планина или море).

– Топли дрехи
Даже и навън да е топло, не тръгвайте без дебели дрехи и чорапи. Вечер и през нощта става студено, а и през пролетта често вали.

– Храна
Когато отивате на палатка сред природата, не разчитайте, че наблизо ще има магазин, от който да пазарувате. Вземете си храна, напитки, кафе, вода.

– Прибори за хранене и съдове
Не ги забравяйте, освен ако не искате да се храните с ръце.

camping semeistvo

– Газов котлон
Най-вероятно няма да разполагате с електричество (освен ако не сте на къмпинг, който предлага ел. мрежа и за палатки). Затова решете как ще приготвяте храната си – на огън или на газов котлон. Ако вземете газов котлон, бъдете сигурни, че го съхранявате безопасно.

– Запалка/ кибрит/ подпалки
Къмпингуването не е истинско къмпингуване без лагерен огън. Вечер най-приятно е да се съберете около него, докато приготвяте вечерята. За тази цел си вземете запалка, кибрит и подпалки, например вестници. Парчета дърва за огъня най-вероятно ще намерите сред природата. Ако сте предвидили да приготвяте храна на огън, можете да си вземете въглища.

– Лекарства
За всеки случай можете да вземете най-необходими медикаменти.

– Препарат против насекоми
Няма да ви е излишен, най-вече за предпазване от комари.

– Фенер/ лампи
Вечер, когато стане тъмно, огънят няма да е достатъчен, за да огрее навсякъде около палатката. Вземете фенер и зареждащи се от слънцето лампи, те ще са ви достатъчни.

– Салфетки/ мокри кърпички/ тоалетна хартия

– Мини чешма
Вземете малко бидонче с отвор, закрепете го за някое дърво или го поставете на подходящо високо място – така ще имате по всяко време течаща вода за миене – на ръце, зъби, съдове.

– Топла вода
При хубаво слънчево време можете да сложите на слънце туби с вода или да загреете вода на огън в подходящ съд.

– Сгъваема масичка със столчета

 

Вижте още:

   Игри на открито за цялото семейство

s bebe na put   На път с кърмаче

sport-pressure   Спортът и децата 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

7,211 преглеждания

Comments are closed.