Какво се продава в училищните бюфети и има ли контрол върху продуктите, които децата предпочитат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

junk-food

Вафли, бисквити, чипс, сухи храни – това са любимите на децата лакомства и основните храни, които съдържат трансмазнини и хидрогенирани мазнини. Всички те са забранени за продажба в училищните бюфети и за предлагане в детските градини, но за съжаление тази забрана не ги изключва от детското ежедневно меню.

В много страни по света вече има пълна забрана за използването на частично хидрогенирани мазнини в хранителната индустрия, но у нас ясна и еднозначна държавна политика по този въпрос все още липсва.

92% от участвалите в анкетата на „Чети етикета” във „Фейсбук”  заявяват, че в училищната лавка на децата им се продават вредни храни, а едва 8% отговарят отрицателно.

„Това са хранителните вещества, които създават най-висок риск по отношение на сърдечно-съдовите заболявания”, проф. Стефка Петрова, диетолог и лекар.

По думите й по отношение на вредния ефект на тези мастни киселини няма никакво съмнение, колебание или различни мнения. „Тези мастни киселини се включват в липидните мембрани на всички клетки и субклетъчни структури, по този начин променят реакцията на клетката. Това води до увеличаване на т. нар. лош холестерол, намаляване на т. нар. добър холестерол, стимулират се и възпалителните процеси. Те влияят и върху мозъка”, обясни тя.

От 2011 г. е забранено предлагането на храни с частично хидрогенирани растителни масла в училищата и детските заведения. Има ли достатъчен и ефективен контрол?

Един от важните източници на трансмастни киселини в българското хранене са имитиращите продукти, заяви проф. Петрова. „Аз лично съм убедена, че възможността да се предлагат банички, тутманици или други соленки с имитиращи млечни продукти, с маргарини, които съдържат трансмастни киселини, е висока и реална”, подчерта през bTV тя.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,087 преглеждания

Comments are closed.