Какво означава да си „смарт“ родител?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тенденцията през последните годините e всичко да става „смарт“ – първо бяха телефоните, после телевизорите, часовниците, колите, прахосмукачките и т.н. Дали ни харесва, или не, технологиите се развиват и навлизат все повече в нашето ежедневие и в това на децата ни.

Тази статия не е „за“ или „против“ смарт устройствата, а за това кои от тях можем да използваме в арсенала си като съвременни родители. Не бих дал таблет в ръцете на 3-годишния си син и със сигурност следя времето, което брат му и сестра му прекарват пред екраните. Ето защо, според мен, решението смарт часовник за деца предлага така нужния баланс от „неангажираща свързаност“.

Тествал съм няколко марки на пазара, като сега ще ви разкажа за опита ми с двата нови модела на детски смарт часовници от Canyon, Tony и Sandy. Като ще подчертая основната разлика между двата модела – Sandy разполага с GPS модул, а Tony не.

Tony_600_250Да започнем с Tony, който всъщност е по-скоро детски телефон във формата на часовник. Него го тествахме с баткото, който е на 5 и половина години. Моделът разполага със слот за SIM карта, което позволява да получава и изпраща обаждания и SMS-и по всяко време. Сензорният му екран е достатъчно ярък и има приличните за размера 240×240 пиксела, плюс това е здрав.

Другите интересни функции на Tony са камерата и диктофонът, с които детето може да записва снимки и гласови съобщения, за целта обаче трябва да добавите и microSD. Хубавото тук е, че на тази карта може да заредите музика, любими песни, приказки или каквото още се сетите и после да си ги пускате дори за лека нощ. Менюто е лесно за навигация и предлага вградени функции като калкулатор, будилник, календар, хронометър.

Голямата изненада за мен бяха и седемте игри, които ми подействаха като машина на времето, когато разцъках часовника за първи път – прости, но забавни, изискващи малко логика и добра фина моторика. Ако не прекалявате с тях, батерията издържа между 2 и 4 дена с едно зареждане, което е напълно приемливо.

Sandy_600_250

Sandy е моделът, който бих препоръчал за по-малките. Той е оборудван с всички функции за проследяване на местоположението и аварийна комуникация с детето ви. Отново работи посредством отделна SIM карта, която в комбинация с GPS модула изпраща данни в реално време. Това означава, че с приложението Canyon Life можете по всяко време да определите местоположението на детето с точност до 5 метра. Също така може да зададете безопасна зона за движение на детето си и да получавате известие, ако то я напусне. Това беше наистина страхотна функция, когато бяхме на къмпинг в Гърция това лято, защото просто пусках хлапетата да обикалят, без да се притеснявам, че най-малкият може да се изгуби някъде.

Смарт часовникът е снабден и с SOS бутон за бърза връзка с избран номер, като може да приема и осъществява повиквания. Има будилник, крачкомер, камера и една семпла игра. Другият плюс на Sandy e, че е малък и тежи само 42 грама, а батерията му издържа сходно време с другия модел, въпреки постоянната GPS връзка.

Разликата в цената на двата модела според мен е пренебрежима, така че въпросът опира дали искате малко повече функционалности и по-добър дисплей или GPS връзка. За мен и двата модела на Canyon се представиха изключително добре и са едно от най-атрактивните предложения в този ценови сегмент.

Автор: Димитър Стоянов (баща на три)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

Етикети:

18,933 преглеждания

Comments are closed.