Какво написа една майка до родителите, които не поканиха сина й на рожден ден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Mom-Writes_Bday_Letter

Синът на тази канадка е единственото дете, което не е било поканено на партито за рождения ден на своя съученик. Всички останали деца от класа получават покани. Нейното 8-годишно момче обаче е със синдром на Даун. Подтикната от пренебрежителния факт, тя пише по този повод в социалната мрежа:

“Мислих доста върху това какво трябва да направя, за да се справим с тази ситуация“ – казва тя. “Имам много приятели във Фейсбук, които имат деца със специални нужди. Не съм от хората, които просто така ще си развяват „мръсните ризи“ в социалната мрежа, но реших, че е важно да коментирам този случай и да го споделя с максимално много хора, за да помогна на хората да престанат да си мислят, че има някаква основателна причина, поради която сина ми не беше сред поканените.

Дори не предполагах, че ще получа толкова внимание и коментари от родители, които са попадали в подобни ситуации, но по една или друга причина не са имали смелостта да кажат нищо.“

Реакциите надхвърлят 33 000 във Фейсбук!

“Съжалявам, че тези хора не са информирани и изглежда нищо не знаят за това, какво означава диагнозата синдром на Даун. Аз съм сигурна, че ако знаеха повече за това, не биха постъпили по този начин.  Но ги оправдавам и намирам случилото се за възможност те да научат, както и да опознаят сина ми по-добре.  Вижте, когато някой е със синдром на Даун, това не означава, че не се нуждае от приятели, че няма чувства или че не обича партита за рождените дни на съучениците си.

Хората със синдрома на Даун искат същите неща, които и аз, и вие искате. Те искат да имат добри и близки приятели, откровеност, обич, любов и повярвайте, те могат да ви дадат много в замяна на това. Те са готови да се раздават докрай, така че, животът им да e изпълнен с емоции, това са неща, за които мечтаете и вие.“

Въпреки огромното си огорчение, заради пренебрежителното отношение към сина й, жената си дава сметка, че най-вероятно родителите на рожденика не са били готови да обсъждат с детето си „различността“ на сина й, а най-вероятно същото е било и в клас.

Няколко дни след поста на майката във Фейсбук, рожденикът изпраща специална покана за празника си на нейното момче.

“Сойер сияеше, докато тичаше нагоре по стълбите, за да ми покаже поканата, беше толкова щастлив!”, казва майката на момченцето.

Родителите на рожденика не само променят първоначалното си решение и канят детето, но благодарят за възможността да научат повече за синдрома на Даун и казват също, че би било от особено значение за това да се говори с децата както у дома, така и в училище.

“Мисля, че моят син има възможността да има истинско приятелство с други деца, които са със специални нужди, но също мисля, че е важно тези деца да имат приятелства и с деца, които ги нямат. Обикновено хората със специални нужди живеят в изолация, а приятелствата се свеждат само до членовете на тяхното семейство или хората, които полагат грижи за тях. Но за да се включват адекватно във взаимоотношенията навън, те трябва да контактуват и с други хора.”

„Надявам се, че много родители, прочели това, ще разберат защо е важно нашите деца също да получават от онези специални покани.“

източник: abcnews.go.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

137,493 преглеждания

Comments are closed.