Какво да четем и четат децата след 7-годишна възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chetene-deteto-7godini

На тази възраст децата вече имат изградени навици и отношение към книгата. Голяма част от тях четат сами, но да им почете някой за тях продължава да е истинско удоволствие.

Кръгът от произведения се разширява, така както се разширяват интересите на порастващия човек. Затова не се изненадвайте ако детето ви пожелае само да избира книжките си.

Около седмата година от живота на детето можете да разчитате детето си за избор на заглавия, но вашата роля продължава да е от съществено значение за по-нататъшното развитие и възпитание на правилно отношение към книгата и литературата изобщо.

Независимо, че в тази възраст децата вече проявяват интерес и към дигиталните устройства, модерните технологии и компютърните игри, родителската роля за изграждането на устойчиви навици в четенето е основополагаща. Важно е детето да контактува с книгата като такава, а не да се учи да чете от таблет или електронна книга.

Затова поне веднъж в седмицата заедно с него посещавайте книжарница или книжен базар, където да избирате нови книги за неговата лична библиотека. И ако вие избирате едно заглавие, то нека второто детето избере само.

В тази възраст е време и за първото посещение в библиотеката. Повечето деца с интерес посещават това място толкова много книги и обикновено са запленени от него.

Как да четем на децата, навършили 7 години?

Както и на по-малките деца, четенето на тази възраст не бива да е прекалено дълго по време и е най-добре да е вечер преди лягане. С приказката всички деца заспиват по-лесно.

Когато детето иска можете да четете приказките по роли – ако то е лисицата, вие бъдете зайчето или обратно. Това много забавлява и увлича децата.

Децата, които вече умеят да четат и пишат можете да насърчите да пишат продължение на любимите си истории. Ако пък не искат сами да ги записват, карайте ги да ви ги разказват, а вие ги записвайте.

Поощрявайте детето да чете на глас. Ако имате съмнения, че се притеснява от вашето или от нечие друго присъствие, оставяйте го само в стаята със задачата да чете само на глас.  Заслушвайте се дали изговаря правилно думите, дали поставя акцентите където трябва и при възможност коригирайте грешките му, без назидание. По този начин детето ще усъвършенства изговарянето на думите, ще обогатява ежедневно лексиката си и ще развива своето мислене.

Винаги когато е възможно карайте детето да ви преразказва това, което сте му прочели или само е прочело. Четенето винаги трябва да е с разбиране.

В първи клас децата почти ежедневно имат за домашно да прочетат текст от читанката, но тъй като то се възприема като нещо задължително, е добре детето да чете приказки и стихчета, които са извън програмата.

Винаги хвалете детето за усилията му, за да поддържате мотивацията му будна по всяко време.

Какво да четем на децата след 7-мата година и какво те сами да четат?

В тази възраст децата са в състояние да възприемат по-сложни и малко по-дълги текстове, написани със сложни изречения. Много е важно на тази възраст децата да се почувстват уверени в способностите си, затова бъдете търпеливи и уважавайте техните търсения, интереси и предпочитания.

Ането и други приказки от Ангел Каралийчев
Чернишка и разкази за животни от Емилиян Станев
Приказки от Николай Райнов
Патиланско царство
Ян Бибиян
Малкият принц
Моето семейство и други животни
Питър Пан
Дикенсови разкази
Алиса в страната на чудесата
Алиса в огледалния свят
Пипи дългото чорапче
Тим Талер или продадения смях
Древногръцки митове и легенди
Хрониките на Нарния
Чарли и шоколадовата фабрика
Белият зъб
Чичо Томовата колиба
Принцът и Просякът
Принцът и лешникотрошачката
Приключенията на Том Сойер
Приключенията на капитан Врунгел
Малката принцеса
Лили Чудото
Приключения без куфар

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,532 преглеждания

Comments are closed.