Какви са системите за сигурност, които е добре да има бебешката количка?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Zaglavna_532x532

Безопасността е най-важна във всяка една ситуация, особено когато говорим за детето ви. Това е първото нещо, което следва да мислите винаги, дори когато правите подбор на бебешка количка. Първо и преди всичко от изключителна важност за безопасността на бебето е какъв тип количка сте избрали. И след това да се видят всички системи за сигурност, с които тя разполага.  Докато бебето няма достатъчно мускулна сила, за да седи, тя трябва да е с кош за новородено или да има пълно легнало положение. Това е най-правилната и безопасна позиция за него до към 6-7 месеца.

Следващата стъпка е да предвидите функциите за безопасност, които количката има. Всеки ваш избор, следва да е повлиян от основните характеристики, изброени от производителя, които ще благоприятстват най-добре на детето ви.

Predpazni kolani_500x500

1. Предпазни колани и катарами

Вземете количка със здрав предпазен колан и такъв, който да обхваща чатала на детето. Това са най-важните предпазни средства за мъника, които ще използвате винаги! Повечето са направени от дебела найлонова/полиестерна, здрава лента. Съгласно стандартите за безопасност, коланът за чатала е задължителен, когато се използва колан за кръста в противен случай детето може да се “изхлузи” или само да премине и измъкне от колана за кръст.

Изберете катарами на колана, които са лесни за вас, но трудни за разкопчаване от малки ръчички. Някои колички имат само презрамки за кръста и чатала. Масово разпространени обаче са детските колички с регулируем пет точков колан (две презрамки през раменете, две през кръста и една на чатала, които се събират в една точка на специална катарама/система за закопчаване), подобно на тези в столчетата за кола. Този тип колан предпазват бебето от изплъзване или изпадане. Пет точковите колани пазят детето, ако количката се наклони, или от “изскачане” на бебешока, в случай че не го гледате. Презрамките трябва да са с регулируема височина за правилно прилягане и здраво закрепване и не на последно място за удобство на детето.

Spirachki500x500

2. Спирачки

Всяка количка трябва да има спирачна система. В повечето варианти те се задействат с крак. Добрата спирачка трябва да ви е удобна и блокира поне две колела. Крачните спирачки на двете колела осигуряват допълнителен марж на безопасност. Някои спирачки за паркиране със система на двете колела се задействат с едно движение от задната част на рамата на бебешката количка. Други изискват две действия и имат и крачни бутони над всяко задно колело. Когато спирачките се активират, застопоряват гумите (най-често със зъбни колела на задните гуми на количката). Избягвайте модели, които могат да наранят краката ви, когато включвате или отпускате спирачките, особено ако сте с леки обувки или джапанки.

Използвайте спирачката винаги, когато сте спрели и се уверете, че мъника не достига до лоста за освобождаване!

Janti i gumi_500x500

3. Джанти и гуми

Бебешките колички с по-големи колела преминават по-лесно бордюри и неравности. Но големите колела ограничават пространството за багажника. Повечето от тях имат двойни колела отпред, които се въртят по-лесно и улеснят управлението. Това от своя страна е безопасно и осигурява гладко возене. Обикновено предните колела разполагат с две позиции (за по-добра маневреност): пълно завъртане – за гладки повърхности и заключени в обърната напред позиция за неравен терен.

Sennik_500x500

4. Сенник

Сенникът е задължителен елемент за защита на вашето бебе, особено при лошо време и силно слънце. Сенниците варират от обикновен платнен квадрат, нанизан встрани над главата на бебето на две оси, до дълбоки, изтеглящи се или “хармоника” версии, които предпазват почти цялата предна част на количката. Най-подходящи са сенници, които имат за цел да предпазват бебето от слънце или вятър, отпред и отзад. Често сенниците имат прозрачно прозорче отгоре, за да имате пряка видимост над детето, докато се разхождате. Прозорецът (или портът за наблюдение) е хубава функционалност и ще я използвате повече, отколкото сте си мислили.

Имайте предвид всички описани по-горе най-важни елементи за безопасна детска количка, когато правите своя избор. Със сигурност ще ви помогнат, дори при онлайн пазаруване и ще може лесно да предвидите най-важните функционалности.

От онлайн магазин Tedko.bg ви напомняме най-важното правило за безопасността, независимо от системите за сигурност на бебешката количка: Никога не оставяйте детето си без надзор в количка! Ако детето заспи в количката, трябва да имате видимост над него през цялото време!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

Етикети:

14,919 преглеждания

Comments are closed.