Какви промени ще има в националното външно оценяване за учениците след четвърти клас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchene-komputur

Министерството на образованието и науката въвежда от тази година промени в националното външно оценяване за учениците след четвърти клас.

Една от  тези промени е, че текстът за диктовката по български език и литература вече няма да се чете от учител, а ще бъде пускан на аудиозапис. Новината е потвърдена официално от МОН.

Според специалистите приели тази промяна, записът на диктовката на аудиофайл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия като по този начин се цели да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане от децата на тази възраст. Получената по този начин информация за правописните умения на учениците ще е по-надеждна, защото няма да е функция на субективен фактор, казват още от министерството.

 Процедурата се запазва същата, както досега – учениците първо изслушват целия текст на диктовката, след това слушат и записват части от изреченията бавно и с необходимите паузи, които да ги ориентират в пунктуацията. Накрая те ще имат възможност да чуят отново целия текст, за да направят проверка и корекции при необходимост, обясняват от МОН.
По отношение на техническото подсигуряване, от МОН допълват, че училищата вече имат опит и техника от външното оценяване на учениците в седми клас по чужд език и за новите диктовки на по-малките ще се използва същата техника. Предвидена е резервна аудиотехника при евентуално възникнала техническа неизправност.

Тази година националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците ще се проведе на 27 май от 10 ч. По математика препитването ще е на 28.05.2020 г. от същия час.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,449 преглеждания

Comments are closed.