Как успешно да жонглирате с майчинството и кариерата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_182849114

Връщането на работа след отпуска по майчинство е трудна задача, за чието успешно рестартиране чувството за вина няма с нищо да ви помогне.Има много неща и трикове, с които да направите този преход по-поносим.

Почти всяка майка, на която й предстои подобен преход се притеснява и това е съвсем в реда на нещата. Препатилите споделят, че изтощението и чисто логистичните затруднения са нищо в сравнение с чувствата, които ще ви завладеят, когато моментът да оставите детето в къщи или в детската градина настъпи. В началото на този период фрази от типа на „Оставих бебето да реве, а аз ревах по целия път до офиса.“; „Плаках през целия си първи ден на работа, когато се върнах след майчинство.“

Да се чувствате разкъсана между служебните си задължения и работата в първите дни на това завръщане е напълно нормално, както и да изпитвате противоречиви чувства относно това дали сте намерили точния момент за това. Всъщност, когато и да направите своя избор да възстановите служебните си задължения и да се върнете към трудовия си ритъм, все ще ви се струва рано. Но в края на краищата децата порастват, а професионалното израстване не чака твърде дълго, не е за пренебрегване и финансовата страна на въпроса.

Вероятността още в първите дни да ви се прииска да напуснете е голяма, но не правете прибързани изводи и не вземайте импулсивни решения. Това да се върнете на работа след няколко месеца или година отпуск по майчинство съвсем е най-стресиращото, което ми очаква.

Вие ще продължите да сте майка през целия живот, така че въоръжете се с търпение, позитивни мисли и рационално мислене.

Всеки проблем има решение затова просто го потърсете.

1. Включете активно съпруга си в играта.

Вероятно ще се чувствате ограбено откъм време, което да прекарвате с бебето си и ще ви се иска да прекарвате всяка свободна минута с него. Това е чудесно! Не се чувствайте виновна, че не сте измили чиниите или че прането още не е изгладено. Не е нужно да поемате цялата отговорност за семейството върху себе си, макар и да можете да свършите всичката работа сама. Просто не забравяйте да поискате помощ от съпруга си и го включвайте както в грижите за бебето, така и в домакинстването.

Изградете си съвместен план за действие и колкото и да не ви се иска да го будите нощем, когато бебето плаче, правете го. Така ще заздравите връзката между бебето и таткото, а ще имате верен помощник занапред.

2. Подгответе постъпването в градина или намерете детегледачка от рано.

Изборът на детско заведение или детегледачка не бива да се оставя на случайността и за последния момент. Предвидете поне две седмици, а най-добре месец за адаптация, преди да се върнете на работа. Така преходът ще е по-плавен и безболезнен и за детето и за вас.

3. Чувството за вина е излишно

Чувството на вина, което ще изпитате от решението си да се върнете на работа е неизбежно. Важно е да се отървете от него възможно най-бързо, защото това ще е от полза за всички в семейството ви. Ще се тревожите за всичко, ще ви се струва, че никой не може да се грижи както вие за бебето ви, ще имате усещането, че не се справяте с домакинските си задължения. В такива моменти се опитвайте да си припомняте, че вашето връщане на работа осигурява един по-висок стандарт на живот на вашето дете. Наред с това, с вашето връщане на работа давате шанс за по-добра социализация на детето си. Доказано е, че децата отглеждани в домашни условия често изпитват затруднения в отношенията си с другите и са по-изолирани от връстниците си, когато тръгнат на училище, което носи рискове от депресия.

4. Разграничавайте отговорностите.

Когато сте на работа се посвещавайте на служебните си задължения, когато сте у дома с детето, отдайте се на чудесата на майчинството и не смесвайте едното с другото. Положителните емоции, с които ще ви зареди вашето бебе ще ви помогне да сте по-креативни и продуктивни в служебните си задължения.

5. Определете приоритетите си.

Да сте всеотдайна майка и висококвалифициран специалист определено ще ви отнеме първенството от това домът ви да блести от чистота и да е подреден като музей. Но не е и нужно. Ако възможностите ви позволяват повикайте жена за помощ в домакинство, спокойно можете да й поверите грижата за прането, гладенето, чистенето и дори готвенето.

6. Бъдете проактивни

Ако искате да продължите кърменето, след като се върнете на работа, разберете предварително дали ще можете да изцеждате мляко и да го оставяте за бебето си или поговорете с началника си дали ще е възможно да излизате от работа, за да кърмите. Имайте предвид, че не винаги изготвения график ще може да се спазва.

7. Отделяйте време за себе си.

Въпросът как да съчетаете професионалните си задължения, грижите за отглеждането и възпитанието на бебето с няколко минутки само и единствено за вас, е доста сложен, но съвсем не е невъзможен. В първите месеци ще е доста трудно, но имайте търпение – всичко ще се нареди. Когато решите, че ви трябва време, за да отидете на плуване, фитнес или йога, без да се притеснявате помолете съпруга си да остане за два часа с бебето. Можете да потърсите за съдействие друг близък роднина – майка, сестра, свекърва – те, може и да не са показали инициативност, но вероятно ще се зарадват да се включат за няколко часа в отглеждането на мъника.

Контактувайте с други майки, които се намират в подобно на вашето положение. По този начин ще се отървете от чувството за неразбиране и ще можете свободно да споделяте какво ви притеснява и радва.

8. Бъдете във връзка с бебето докато сте на работа.

Дори ако не можете да вдигнете всеки път телефона, когато ви потърсят от къщи, нека всички знаят, че когато става дума за детето ви, могат да ви оставят съобщение, което ще чуете в първия удобен момент. Когато бебето порасне, можете да се чувате лично с него веднъж или повече пъти на ден. Така то ще знае, че макар физически да не сте при него, в мислите си сте заедно. Не се притеснявайте да сложите снимки на детето си в офиса, когато ги поглеждате докато работите, ще усещате смисъла на това, което вършите за любимите си същества още по-истински.

9. Знайте, че това е временно.

Първият месец от раздялата с бебето и връщането ви на работа е най-голямото предизвикателство. Но с течение на времето, работещите майки свикват с мисълта, че са далеч от детето си. То също. Дори децата се адаптират далеч по-бързо и лесно от възрастните. Един ден идва моментът, в които ще осъзнаете, че не е нужно да сте всяка минута с него, за да се чувства то обичано и щастливо.

Осъзнаете ли това, значи сте постигнали баланса между професионалиста и любящия и ангажиран родител.

 

Адаптация от www.parents.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,580 преглеждания

Comments are closed.