Как цветът на детската стая влияе на детето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

room

Да обзаведем и декорираме детската стая е въпрос, както на финансови възможности и усилия, така и на въображение и талант. Някои родители смятат, че най-важното е стаята да е уютна и практична, за други водещо при избора на декорация е обзавеждането по последна мода. Когато обмисляме как да изглежда детската стая, едно от първите неща, които трябва да изберем, е цветовата гама, в която да бъде тя.

Дали обаче цветовете, с които детето ни е заобиколено ежедневно, влияят на неговия темперамент? Ако сте от хората, които вярват в тази теория, ето какво е добре да имате предвид, когато избирате цвета на стаята, в която вашият малък наследник да учи, твори, да се забавлява и да релаксира.

Жълт: Ако изберете жълтото да преобладава в детската стая, това предполага хармония у детето и предизвиква у него радостни чувства, като същевременно стимулира послушанието и неговата сърдечност. Жълтото е важен цвят за визуалното развитие на бебето, а на по-късен етап – и за стимулирането на мисловната дейност. Този цвят има стимулиращо  действие върху умствената дейност. Създава усещане за топлина и уют.  Жълтият е вторият по възприемчивост цвят, веднага след червения, но за разлика от него,  задържа вниманието най-дълго. Създава ведро настроение, без да стеснява оптически пространството. Ако не е в комбинация с други цветове, може да доведе до преумора.

Оранжев:  Влияе върху укрепване на имунитета. Светлите нюанси на оранжево имат лек затоплящ ефект. Стимулират физическото благоразположение, апетита,  чувствителността, желанието за забавление. Заради това, че е производен на жълтото и червеното, реакцията спрямо оранжевото е и физическа, и емоционална. Използването му в детските стаи помага на децата по-добре да понесат времето,  което ще прекарат сами.

Зелен: Зеленият цвят се свързва със здраве, спокойствие, свежест. Той помага за засилване на самочувствието и е подходящ при деца, които са с ниска самооценка или склонност към депресия. Зеленото помага на децата да разсеят негативните емоции. Трябва обаче да се има предвид, че в по-голямо количество предизвиква скука и не дава ярки усещания. Зеленият цвят е пряко свързан с жизнените процеси и растежа. Докато за теоретиците зеленото е смесица между основните синьо и жълто, за психолозите то представлява ключов основен цвят, цветът на Аз-а.  И по-точно:  цветът на волята за оцеляване, инстинкта за самосъхранение.

Розов: Внася физическо спокойствие, топлота, любов, романтика. Първите асоциации за този цвят са: нежност, плахост, сладникавост, финес, мекота… Розовото е символ на женствеността, емоционалността, родителската загриженост и оцеляването. Този цвят носи мощен емоционален заряд и прекалено много розово на едно място, води до изтощаване във всякакъв аспект.

Син: Дълбочина, спокойствие, чистота, доверие и мъдрост. Влияе успокояващо на нервната система на детето и спомага за добър сън през нощта. Отнася се към цветовете на интроверсията – импулсите, насочени към вътрешния свят. Подходящ е за хиперактивните деца, тъй като неутрализира излишната им възбуда. Счита се, че влияе на духовното израстване, защото е свързан с интелигентността, ефективността , размисъла и логиката.  Има някои теории обаче, според които синия цвят не е особено подходящ за детска стая, както и за спалня, тъй като внася известна студенина и може да внесе чувство на тъга и самота.

Бял: Символизира радост, мир, чистота и хигиена. Някои експерти съветват да не се залага изцяло на белия цвят като единствен за декорацията на детската стая, тъй като това влияе на решителността на детето, то по-трудно изразява емоциите си и по-трудно вижда детайлите. Ето защо, ако искате бялото да е водещ акцент в стаята, използвайте допълващи цветове или стикери, за да внесете повече колорит и настроение.
Вижте още:


17 страхотни идеи за обзавеждане на детската стая

Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

12 забавни начина да играем с подръчни материали

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,035 преглеждания

Comments are closed.