Как ще се извиняват отсъствията в детските градини по време на грипната ваканция в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chastna-detska-gradina-k

Само за децата от първа и втора група в детските градини в София, както и тези в яслените групи ще трябва да се подава заявление от родителите за отсъствието им по време на „грипната ваканция“ в столицата. Тези дни обаче няма да бъдат за сметка на допустимите дни, в които децата в градините имат право да отсъстват по семейни причини. Това уточни за Дарик директорът на Дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева.

За отсъствието на децата от трета и четвърта група, които са подготвителни групи, няма да е нужно нито заявление от родителите, нито медицинска бележка, защото за тях на практика важи обявената за училищата „грипна ваканция“.

Писмо на общината до директорите на столичните детски градини и ясли от вчера предизвика въпроси на родители. Мнозина изразиха опасения, че отсъствията ще бъдат извинявани за сметка на полагаемите дни по семейни причини или че ще трябва ненужно, ако децата са здрави, но спрени от посещение в този период, да посещават излишно кабинетите на личните лекари по време на грипна епидемия.

Пред Дарик Мария Минчева уточни, че според наредбите за децата от първа, втора и яслените групи са допустими 30 дни отсъствия през годината по семейни причини, а за децата в подготвителните групи – са допустими 10 дни.

„Това обаче е грипна епидемия, обявена от Столичната регионална здравна инспекция и отсъствията не трябва да са за сметка на тези дни, т.е. родителите могат да бъдат спокойни, че няма да бъдат ощетени по отношение на отсъствието на децата им по уважителни причини“, подчерта Минчева.

От друга страна тя напомни, че според Наредба 5, която е за предучилищното образование изрично е посочено, че децата от подготвителните групи могат да отсъстват от детските градини и без бележка за времето на ваканции, които са определени със заповед на министъра.

На въпрос защо е нужно заявление от страна на родителите, ако децата им в първа или втора група не посещават градина по време на грипната епидемия, Мария Минчева уточни, че все пак директорите трябва да имат информация за причините за отсъствие на децата. Тази информация била нужна за организацията на работата на градината в този период, за подговката на храната и т.н.

Повечето от притесненията на родителите бяха свързани, че децата ще бъдат ощетени като им се вземат от дните за отсъствие по семейни причини, защото това са 8 дни, които за подготвителните групи са твърде много – искаме да успокоим страстите, които се нажежиха от снощи, добави още тя.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,212 преглеждания

Comments are closed.