Как се пише SMS ще учат първолаците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-pishat-sms

Първолаците ще се учат да пишат SMS-и в часовете по български. Текстовите съобщения обаче трябва да са написани на кирилица. Това е само една от промените, заложени в новата учебна програма за първи клас.

Най-голямата промяна, очакваща първолаците от догодина, е появата на новия предмет

“Технологии и предприемачество”. В часовете по него децата ще учат как да купуват и продават, как да търсят информация в интернет и как да разбират рекламите.

Учителите признават, че технологиите са неизменна част от ежедневието дори на най-малките ученици. А Михаела ни показва, че вече знае как да праща SMS-и на баща си.

Онлайн общуването на кирилица вече официално е част от новата учебна програма на първолаците. Чрез телефоните си децата ще упражняват родния език. Според учителите децата не са подготвени и за другата новост – търсене на информация от дигитални речници.

Родителите са доволни, че интернетът и мобилните телефони ще са неизменна част от учебния процес на децата им. В новия предмет “Технологии и предприемачество” е заложено първолаците да се запознаят с парите и стойността на стоките. Чрез игри учениците ще влизат в ролята на купувачи и продавачи.

Промяна има и в часовете по математика. Ако досега децата са събирали и изваждали само до 20, то от следващата година те ще трябва да смятат с десетици до 100. Часовете по математика обаче остават същия брой – по четири на седмица. Това, което тревожи родителите, е малкият брой на часовете по физическо възпитание и спорт – само два на седмица.

От следващата учебна година първолаците ще учат и с една седмица повече от досега – за сметка на лятната си ваканция.

 

Източник: novatv.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,847 преглеждания

Comments are closed.