Как липсата на витамин D в ранна детска възраст поражда проблеми в поведението на юношите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

agresia

Дефицитът на витамин D в детска възраст може да причини тревожност и депресия в юношеска възраст. Това твърдят учени от Университета в Мичиган (САЩ), които са проучиха групи от ученици в град Богота (Колумбия).

През 2006 г. изследователите са изследвали 3 202 колумбийски деца на възраст от 5 до 12 години, като за целта на проучването си те са събрали предварително подробна информация за децата – ръст, тегло, хранителни навици, образование на родителите и социално-икономически статус на семейството.

Шест години по-късно изследователите са провели лични интервюта с 273 деца, чиито родители да дали оценка за поведението на децата си чрез отговори в специално приготвени въпросници. В резултат на тези интервюта и анкети учените са установили, че подрастващите, които са имали дефицит на витамин D в ранното си детство, два пъти по-често проявяват агресия и имат проблеми в поведението, в сравнение с връстниците си, които не са имали дефицит на витамин D.

Нивото на протеин, който осигурява транспорта на витамин D в детския организъм също оказва влияние върху психоемоционалното състояние на подрастващите и юношите. Ниското му съдържание е свързано с депресия, тревожност, агресивност и обсесивни състояние. Тази връзка се наблюдава независимо от индивидуалните характеристики на участниците в експеримента и социално-икономическия статус на техните семейства.

Обзорните данни по темата свидетелстват, че дефицитът на витамин D и преди това изследване са били свързани с някои проблеми в психичното здраве на децата, но това е първото задълбочено наблюдение, което по категоричен начин свързва поведенческите проблеми в периода от ранното детство до юношеството с липсата на витамин D в организма, когато се забелязват и първите признаци.

Естествено нито едно научно изследване не може да е категорично в резултати си на 100%, на първо място, защото липсват общоприети обективни методи за оценка на поведението, но резултатите показват сериозността на един често подценяван проблем, който тепърва ще бъде проучван още по-задълбочено.

vitaportal.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,765 преглеждания

Comments are closed.