Как езикът на жестовете помага за речевото развитие на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ezik-jestove

Когато говорим на малкото дете с помощта на жестомимичния език, трябва да сме сигурни, че изговаряме думите правилно и правилно ги обясняваме чрез жестове, така че детето да ги свърже в едно цяло.

Бебета по природа имат способността да извършват прости движения и жестове много преди да се научат да говорят, ето защо, когато ние комуникираме с тях чрез подобни знаци, децата се чувстват разбрани, а това ги прави по-спокойни. Повечето деца показват искрена радост, когато им показваме, че можем да общуваме взаимно по този начин.

Много родители смятат, че изучаването на езика на тялото би забавило мотивацията им да се научат да говорят, но някои проучвания показват, че до голяма степен това е точно обратното и дори нещо повече – жестомимичният език подобрява езиковото развитие на децата.

Езикът на тялото при децата и как да го разкодираме

Основното правило, което всеки родител е добре да съблюдава, когато реши да използва езикът на тялото в комуникацията с детето си е да изговаря думите правилно и да ги свързва със съответния жест, така че детето да осъзнае и разбере връзката между тях.  В процесът на тази комуникация, докато детето наблюдава възрастният който му говори, то слуша, гледа и се концентрира много повече върху целия процес, за разлика от случаите, в които само чува отделни изречения или думи.

Обикновено децата „проговарят“ жестомимичния език около 8-9-месечна възраст, но при някои това се случва още на 6 месеца. Независимо от това, всеки родител сам може да реши от каква възраст може да комуникира с детето си чрез жестове. Повечето родители практикуват този начин много преди детето да е започнало да изговаря първите си думи и далеч преди да е в  състояние да отвърне по какъвто и да е начин не техните сигнали.

Две от основните думи, с които можете да започнете са „още“ и „готово“. Употребата им може да се въведе по време на храненето на детето. Те са от съществено значение.

Жестът за „още“ е като притиснете четирите пръста на ръката си към палеца няколко пъти, а за „готово“ – като задържите двете си ръце пред гърдите си с длани, отворени навън.

Как да разговаряте с бебето си още преди да проговори

Всеки жест може да се повтори по няколко пъти, за да може детето да го разбере и възприеме. Докато показваме съответния жест е необходимо да изговаряме съответната думичка – в случая – „още“ или „готово“, високо и ясно.

Ако често повтаряме знаците заедно с изговарянето на думите, много скоро детето ще се научи да ги повтаря, а комуникацията с него ще се задълбочава и усложнява с нови думи и нови жестове.

Разбира се, като с всяко друго нещо, на което учим децата си, и с този род взаимодействие не бива да се прекалява. Добре е да изберем няколко основни жеста, които да овладеем заедно и да използваме с детето в полза на добрата комуникация. Въвеждането на нови думи и нови знаци е добре да става след отличното овладяване на предишните.

Петте езика на любовта за децата

Упражнения с жестомимичен говор могат да се намерят в интернет и You Tube, но дори да не са универсални, всяко семейство може да измисли свои жестове, които детето да свързва с определени думи, така че всички у дома да се разбират спокойно и лесно.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,817 преглеждания

Comments are closed.