Петте езика на любовта за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ако можем да осъзнаем как децата искат да бъдат обичани, ще открием най-краткия път към трайна и искрена връзка с тях.

love_kids
Някога подарявали ли сте дълго чакан и мечтан подарък на детето си, а реакцията му е била неочаквано скромна? Или сте тичали месец преди рождения му ден да организирате най-незабравимото парти, а то ден преди събитието ви каже: „Не искам парти!“

Ако сте преживели подобно разочарование, вероятно начинът по който изразявате любовта си към детето е твърде различен от начина, по който детето ви очаква да бъде обичано.

Детският език на обич, привързаност и любов е различен от нашия и за да го разберете и да започнете да се изразявате с него е нужно да го усвоите.

В своята книга „Петте езика на любовта“ д-р Гари Чапмън разкрива, че любовта често остава скрита, защото езикът който се използва, за да се покаже е недостатъчно изразителен.

А езикът на любовта е средство, с което се зарежда резервоарът на емоционалната любов у всеки човек и самата нужда от обич, независимо от възрастта.

Петте езика на любовта са:

1. Думи на утвърждение
2. Физически допир
3. Получаването на подаръци
4. Действия
5. Качествено прекарано време

„Няма разлика в езика на любовта между възрастните и децата. Контрастът идва от оценката и тълкуването на тези изрази, с които изразяваме любов.“ – твърди Пиа Асеведо, сертифициран консултант по проблемите на взаимоотношенията. Тя казва, че възрастните са по-способни в определянето на предпочитанията си, докато децата се нуждаят от помощ, за да могат да определят проявленията на любовта, които ценят най-много.

love_kids1

Как да определим езика на любовта, който използва детето ни?

„Всеки родител трябва да наблюдава как детето изразява привързаността и любовта си към семейството.“ – казва Асеведо. Това може да ви помогне да откриете първичния и вторичния език на детето. Можете да го изпробвате за даден период от време, като използвате специфичния език на любовта на детето си, докато не установите кой от езиците работи най-добре. Ако разговорите между вас са лесни, вие можете да проведете лесна дискусия с въпроси и отговори, за да разберете кой език на любовта предпочита детето ви.

Всеки родител може да научи и заздрави връзката си с децата по следния начин:

Физически допир

Дете, което цени този вид любовен език, показва обичта си към родителите най-често чрез прегръдки, целувки и всякакви сладки жестове. То се чувства най-добре и достатъчно сигурно, когато има родител наоколо или до него. По-малките деца се чувстват обичани, когато усещат допир, затова те предпочитат целувките, прегръдките, сядането в скута на родителя или редом до него.

За по-големите деца такива жестове са потупването по гърба, хващането ръка за ръка, жестът „Дай пет!“ или когато сложите ръката си на раменете му. Тези на пръв поглед съвсем елементарни и лесни за изпълнения жестове могат да постигнат чудеса.

Думи на утвърждение

„Това е хубава рокля, мамо.“ „Тате, виж рисунката ми.“ Дете, което ви споделя какво харесва, често търси комплименти, за да се чувства обичано чрез думи на утвърждение. Всяко дете може да се почувства специално, когато му казвате колко го цените, когато му оставяте одобрителни бележки и писма. Децата обичат родителите им да използват вдъхновяващи думи, дори когато си говорите най-обикновени неща. Така вие потвърждавате усилията и постиженията им. Специалистите препоръчват да се въздържате от използването на остри критики и твърде критични думи.

Качествено прекарано време

Дете, което иска мама или татко да прекарват повече време с него за игри и всякакви други дейности показва необходимост да бъде ценено и обичано. То би се чувствало най-обичано именно, когато прекарват определено време насаме с родителите си. Създавайте специални моменти за и с детето си. Не е нужно голямо усилия, достатъчно е просто да го изслушвате внимателно, да съпреживявате неговите емоции и истории от ежедневието или да поиграете заедно на любимата му игра. Допускайте детето си около вас, когато извършвате домашните задължения, когато работите, позволявайте му да ви помага в кухнята, в пазаруването или се разхождайте заедно без определена причина, без да е нужно да анализирате, да го назидавате или дори да говорите прекалено много.

Получаването на подаръци

Дете, което често ви дава нещо мъничко – играчка увита в хартия, цветя от градината или бонбончета, би се почувствало обичано, ако също получава такива подаръци. Хубаво е тези подаръци да се поднасят с някой от другите начини за изразяване на любовта. Подарявайте символични или домашно направени подаръчета, те са безценни и ще означават много повече за детето ви, независимо дали сте му ги дали без повод или по някой специален такъв.

Действия

Дете, което скача веднага и демонстрира безрезервна готовност, когато чуе молбата на мама за чаша вода или при на тате да му размачка гърба, показва любов чрез постъпките си в полза на другия. Любовта си към такова дете можете да изразите като му приготвите любимо ястие, или му падарите специално изработен от вас подарък – накит, играчка или украшение, като му помогнете с училищния проект.

love_kids2

Уникалният език на детето

„Целта на този инструмент е да имате възможността да се свържете много по-дълбоко с детето си и по този начин да изградите чувството за достойнство и уважение. След това всяко дете ще почувства значимостта на връзката с родителите си. “ – казва Асеведо. Този език е уникален за всяко дете, различен от тези на братята и сестрите му. „Той го кара го да се чувства изключително специално и обичано.“

Според Клеър Агуисанда, съветник по отношенията в семейството и майка, познавайки любовните езици на децата си, твърди, че изключително много й помага за гледната точка на родител осъзнаването на истината, че „ако резервоарът на емоционалната любов на едно дете и пълен, всички възникващи и съпътстващи израстването проблеми са много по-лесно разрешими, защото детето знае, че е обичано без значение какво се е случило. Първичният език на тази любов е качественото време, прекарано заедно и трябва да му отделяме специално внимание.“

Консултант по кърмене и майка на две деца, Мес Аревало, казва: „ Говоря си много със сина ми, който е на 5 и се опитвам да разбера предпочитанията му по вербален път.“ За по-малкото си дете, което е на две, казва: „Чета му на глас, докато е в скута ми и го мачкам през цялото време.“

Рода Пинлак, училищен съветник и майка на две деца, вярва че езикът на любовта е съществен елемент за изграждане на връзката между родител и дете. По-голямото й дете се чувства обичано чрез действия и физически допир. „Винаги ще ме посрещне с огромна усмивка и топла прегръдка. Готов е да ни помага по какъвто начин може.“

По-малкият от друга страна, процъфтява благодарение на думите за утвърждаване и качествено време. Той казва: „Обичам, когато останем насаме вкъщи и направим всичко, което ни носи забавните моменти.“ Тези забавни моменти са, когато се гъделичкат, споделят си смешни истории и си пускат остроумни шегички.

„Моето присъствие е основният източник, който пълни резервоара на любовта. Наясно съм с нуждите им и съм готова веднага да им предоставя необходимото.“ – добавя още Рода.

Асеведо, която също е и майка на три момчета, подчертава: „Максимизирането на ограниченото време и енергия, която имаме за един ден е изключително важно за всяка майка, която работи. Разпознавайки езика на любовта на съпруга и на децата ми, ми помага да се свържа с тях безпогрешно и ефективно.“

превод от www.smartparenting.com

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,202 преглеждания

Comments are closed.