Закриват Фонда за лечение на деца в чужбина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bolnica-lekari-zdrave

Дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина и тази на Агенцията по трансплантации се закриват, а дейността им се поема от  Националната здравноосигурителна каса. Това, според здравните власти, ще оптимизира процедурите по одобрение и отпускане на средства за тези дейности.

Промяната притесни родители и пациентски организации за това как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники. Засега остава без яснота въпросът ще има ли Обществен съвет, който досега контролираше разходите за лечение на децата в чужбина.

При всички положения това, което са получавали децата от Фонда, няма да е по-малко. Ние разчитаме дори на по-високо качество. Ресурсът е този, който сме предвидили досега – 14 милиона лева – ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на МЗ до НЗОК”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Създаването на мегаагенция, която да контролира трансплантациите и  медицинския одит, както и финансирането на ин витро процедурите става на фона на неуредици, свързани със забавени белодробни трансплантации в чужбина, за които чакат приблизително 20 тежко болни пациенти.

Според министър Ананиев това се прави с цел да се постигне по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези дейности. Някои здравни експерти обаче изразиха съмнения в ефективността на подобна мега структура.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

516 преглеждания

Comments are closed.