Защо трябва да бъдеш активен баща

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bashti-deca

Бащата играе ключова роля в развитието на детето си, но много от тях се чувстват несигурни, както в отговорностите, така и в привилегиите, които са свързани с нея. Едно е сигурно – децата имат нужда от бащи, които ги обичат и се грижат за тях по последователен начин през цялото време. Според последни изследвания, бащите, които участват активно в отглеждането на децата си, могат да направят позитивна и трайна промяна в техния живот. От друга страна, същото това изследване, показва редица потенциални негативни последствия за деца, които не са били свързани с бащите си.

Ето ви 10 причини, поради които детето ви се нуждае от активен и ангажиран баща. 

1. Детето ви знае, че го обичате. И любовта означава повече от това да кажете „обичам те!”. Тя бива показвана с достатъчното и качествено прекараното време заедно. Децата, които се чувстват обичани от татковците си, са по-склонни да създават по-силни емоционални връзки за в бъдеще и развиват здравословно самочувствие и самоувереност.

2. Бащата, който присъства активно в живота на детето си, му осигурява положителен мъжки модел на подражание и стават добър пример. Независимо от пола си, децата се нуждаят, от позитивни женски,  но и от позитивни мъжки ролеви модели. Освен това, за да свикне детето с даден образец на поведение, той трябва да бъде постоянен, а не спорадичен. 

3. Осигурявате му емоционална подкрепа. Освен финансовата подкрепа, която осигурява на детето физическите му нужди (храна, дрехи, подслон, медицински грижи), то се нуждае от емоционална такава. Активните бащи слушат и подкрепят децата си, когато са радостни или тъжни, когато се страхуват или са ядосани, когато са объркани или неудовлетворени. Татковци, които дават емоционална опора, е по-вероятно да отгледат деца, които са по-ангажирани към околните и са в унисон с техните нужди.

5. Подобрявате самочувствието на детето си. Самоуважението е начинът, по който човек се чувства спрямо себе си. Децата с високо самочувствие са склонни да бъдат по-щастливи и по-уверени, от тези с по-ниско. Бащите, които участват пълноценно в живота им, показват своето уважение към децата си и им дават възможност да знаят, че са високо ценени и зачитани.

6. Повишавате интелектуалното развитие на детето си. Децата, отгледани от емоционално ангажирани бащи, показват по-високи резултати във вербалните и математическите си умения. Освен това демонстрират по-голям потенциал за решаване на възникнали проблеми и спорове и по-добри социални умения.

7. Давате на детето си партньор в игрите. Един от основните начини, по които бащите изграждат връзка с децата си, са игрите. Сами знаем, че има значителна разлика в игрите, които майките играят с отрочетата си и тези, които играят татковците. Бащите са по-склонни да използват повече физическия стил на игра – борят се с децата, тичат, скача, играят различни видове спорт. Това носи редица ползи, като засилва физическата им активност, прави ги по-силни и здрави, целеустремени и с желание за победа.

8. Намалявате шансовете на детето си да се забъркват в неприятности, като младежка престъпност. Ползите от това да бъдеш активен баща в ранните детски години се простират и до тийнейджърска възраст. Вероятността децата с ангажирани бащи да се забъркат или да участват в престъпления, докато са малолетни е доста по-малка.

9. Улеснявате моралното развитие на детето. Малкият човек има нужда от морален компас, който да ги ръководи, когато са изправени пред трудни за тях избори и вземане на решения. Майки и бащи, които помагат на децата си да развият усещане кое е правилно и кое – грешно, служат за основа, на която се гради цялостния характер.

10. Осигурявате на вашето дете чувство за физическа и емоционална сигурност. Това е и една от най-големите причини и ползи бащата да участва активно в живота на децата си. Така се насърчава доверието, спокойствието, че има на кого да разчиташ и усещането за сигурност. Детето не се притеснява, че ще бъде отхвърлено или изоставено.

Помагате на детето си да научи и усвои важни житейски умения. Повечето от важните уроци и натрупването на опит, от които се нуждае детето, за да оцелее, се научават вкъщи. Бащите имат уникалната възможност да предадат своите знания на децата си и да ги научат на ценни умения, които ще им позволят да бъдат здрави, продуктивни и стойностни възрастни.
Бащи, децата имат нужда от вас! Ангажирайте се с това да участвате активно в живота им. Може да сте сигурни, че ползата ще бъде взаимна!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,127 преглеждания

Comments are closed.