Бащите, стресът и потомството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fathers-stress

Стресът при мъжете може да повлияе отрицателно върху генетичния им материал, а това по-късно да се отрази негативно върху тяхното потомство.

Безспорно е, че стресът има отрицателно влияние върху човешкия организъм и психика, но се оказва, че той може да предизвика и някои промени в развитието на бъдещото поколение. Доказано нивата на стрес при бащите имат жизненоважна роля за развитието на мозъка на децата, но защо това е така.

Учените от Медицинския институт в Мериленд са установили на какво точно се дължи тази зависимост.

След поредица от експерименти с  възрастни екземпляри мъжки мишки, които системно били излагани на постоянен умерен стрес, те установили, че потомството на тези мишки реагира умерено на стрес. При хората промените в реактивността при стрес се свързват с някои видове невропсихиатрични разстройства, включително депресия.

Промените се проявяват в резултат на увеличено количество микро РНК, което се открива в спермата на стресираните мишки. Именно микро РНК може да повлияе на гените и по този начин да се развият някои особености при бъдещото потомство.

Молекулите на микро РНК са свързани с редица психиатрични състояния, а промените в нивата на микро РНК могат да бъдат съотнесени с прекомерната тревожност или страхови неврози при децата.

В миналото развитието на детето е свързвано с фактори, които изцяло зависят от майката. Резултатите от това ново проучване обаче показват, че от значение са и някои фактори, отнасящи се до бащата, когато става въпрос за здравето на бъдещите им деца.

Как бащите да намалят стреса?

На първо място е времето, което татковците прекарват с децата си. Това наистина е чудесен начин да намалят стреса в ежедневието си.

Стресът обаче е обективна част от живота на всеки съвременен човек, така че ако бащите си поставят за цел да го сведат до минимум, може да се получи обратен ефект, и вместо да намалее, стресът може дори да се увеличи. Възможно е да се изрази и на физическо ниво – с болки в мускулите, постоянна умора, нестихващо главоболие и проблеми със съня. Стресът може да повлияе и върху отношенията с партньора, с роднините и колегите. И дори да предизвика агресия.

За повечето татковци, също както и за майките, стресът е чест спътник, с който не трябва да се примиряват.

Ето няколко полезни съвети, как татковците да се справят със стреса:

 1. Опитайте се да прекарвате повече време със семейството и децата си.

 2. Повечето татковци смятат, че трябва да са „скалата“ за най-близките си хора. Но не забравяйте, че и вие се нуждаете от нежност и внимание, точно толкова, колкото всеки друг член на семейството.

 3. Показвайте привързаността и обичта си към вашите близки, накарайте ги да се чувстват значими и обичани.

 4. Не прекалявайте с постоянното фокусиране върху работата.

 5. Говорете с децата и съпругата си. Ако времето ви недостига за повече, то правете го поне за малко, но ежедневно.

 6. Говорете с половинката си вечер, преди да заспите или сутрин, преди да станете от леглото.

 7. Можете да говорите с децата по време на закуска или вечеря и разбира се, през почивните дни.

 8. Хранете се добре и тренирайте тялото си. Здравето зависи от стреса, но и стресът бяга от здравото тяло. Вярно е, че понякога нямате сили за тренировки, но физическата активност е една от най-добрите рецепти за справяне със стреса.

 9. Приемайте повече плодове и зеленчуци, а също и прясна, непреработена храна. Хранете се здравословно.

 10. Отделяйте време за себе си. Психическото здраве е важно, точно колкото и физическото. Това включва часове, посветени на хобито ви, на мъжката компания за бира, любима книга, филм или спортно предаване, или само час дрямка на дивана пред телевизора.

 11. Не се страхувайте да казвате „НЕ“. Това няма да ви направи безотговорни, но децата ви трябва да са наясно, че понякога и татковците не са в състояние да направят всичко, което се очаква от тях.

 12. Не се страхувайте да потърсите помощ от близък или приятел. Същото се отнася и ако имате проблеми с партньорката си, защото колкото повече се опитвате да избягвате проблема, той толкова повече ще се задълбочава.

 13. Ако усетите, че стресът ви взима надмощие над вас, потърсете помощ и споделете за това, което ви се случва, за да намерите решение възможно най-бързо. Това ще е от полза както за вас, така и за хората, които обичате.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,199 преглеждания

Comments are closed.