Как децата влияят на щастието на родителите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_962943231-e1406012338133

Родителите са най-щастливи малко преди и непосредствено след раждането на детето, след това нивото на удовлетворение от живота постепенно започва да пада. Детето прави най-щастливи родителите на средна възраст – след 34 г., докато при младите – 18-20-годишни, разочарованието настъпва още преди раждането. Това твърди изследване, публикувано в списание Demography.

Учените са използвали за анализа две от най-старите панелни изследвания – германското SOEP (които се прави от 1984 г.) и британското BHPS (от 1991 г). Проучили как нивото на удовлетворение на респондентите се мени, като се започне от зачеването на първото им дете и се завърши с пълнолетието на най-малкото.

Оказало се, че субективното усещане за удовлетворение и при мъжете, и при жените започва около година преди раждането на детето, остава на високо ниво през първата година след раждането, а след това бързо пада на изходното ниво. При майките подемът е по-рязък, а „откатът” по-плавен. С други думи бебето и очакването му ги радва повече и по-дълго, отколкото това се случва при бащите.

Освен полът, важен фактор се оказва и възрастта на родителите. При младите, на възраст 18-20 г., равнището на удовлетвореност пада още преди раждането. Колкото по-възрастни са родителите, толкова повече радост изпитват от появата на децата.

Третият значим фактор, който влияе върху щастието, е броят на децата. При раждането на второто дете нивото на удовлетворение е почти както при първото дете. Третото дете обаче според статистиките изобщо не предизвиква прилив на положителни емоции у родителите европейци.

Тези закономерности с поразителна точност отразяват демографските тенденции през последните десетилетия – все по-зряла възраст на първото раждане и намаляване на дела на многодетните семейства.

Много учени се опасяват, че късно раждане, при всички субективни преимущества, може да се отрази негативно на здравето на детето. Миналия месец биолози съобщиха, че възрастта, на която мъжът става баща, непосредствено влияе на здравето на потомците му.

Източник: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,644 преглеждания

Comments are closed.