Как децата преоткриват света

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

curiosity

Забелязали ли сте колко любопитни същества са децата? Непрекъснато нещо изследват, задават въпроси, възхищават се и по този начин учат. От момента на раждане те обичат да изследват нови неща и съответно да откриват такива. Когато светват и гасят лампата стотици пъти, децата се научават каква е причината и какъв е ефектът от това. Когато преливат вода в десетки различни форми, четиригодишните деца се учат на концепцията за обем и вместимост.

Ако оставите детето да е любопитно, то ще преоткрие света по различен, негов си начин и ще може да се научи на много неща. Малчуганите изпитват удоволствие, когато открият нещо ново. Когато изследват те се развиват емоционално и интелектуално. Децата, които не са толкова любопитни, е по-малко вероятно да участват в социални групи и може би ще се учат по-трудно. Може да помогнете на детето си да изследва света около него и да го оставите свободно да изрази любознателността си.

Осигурете на детето спокойно детство.

Малките деца се нуждаят от стабилност вкъщи и от спокойствие. Когато децата имат чувство на сигурност и се чувстват добре, те могат да изследват света около тях и да опитват нови неща. Децата, които виждат вкъщи насилие или пък не им се обръща достатъчно внимание, ще са по-малко любопитни от децата, които растат в една нормална, стабилна среда. Важно е родителите да прекарват повече време с  децата си и да им осигурят добро детство.

Окуражавайте любопитството на децата си.

Обезопасете дома си и осигурете достатъчно различни и интересни неща, които децата могат да изследват. Не се карайте ако сте навън и детето ви иска да пипне всичко, което види или пък реши да се порови в тревата, за да разбере от къде излизат всички тези мравки. Трябва да разберете темперамента и стила на любопитството на детето. Някои деца изследват като пипат, миришат или опитват, други пък изследват чрез  съсредоточеното си внимание и мисъл.        

Децата обожават да споделят възбудата и вълнението си от новооткритите неща. Така те градят увереност и самоуважение. Бъдете част от това приключение и внимавайте в отговорите си, когато  децата ви попитат нещо.
Бъдете наясно с интересите на децата си и ги изслушвайте. В противен случай, няма да можете да дадете свобода на детето и то няма да развие креативното си мислене и въображението си.  

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,155 преглеждания

Comments are closed.