Как да стопим излишните килограми след като родим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

otslabvane-sled-rajdaneВсяка жена знае, че за добрия външен вид, форма и тонус основна роля има нейния собствен метаболизъм. В първите месеци след раждането в женския организъм продължават да се случват множество промени, свързани с кърменето, а метаболизмът често е твърде неспокоен. Именно това е причина при някои жени опитите да се разделят с излишните килограми да не дават желания резултат.

Има няколко начина да стимулираме метаболизма си и няколко лесни за следване правила, които ще са от полза.

Ето ги:

-          Докато кърмим ние полагаме най-добрата грижа за детето си, но и за себе си. Детето получава безценна храна, която повишава съпротивителните сили на организма му, а ние по естествен път влизаме във форма, защото с всяко кърмене се разделяме с около 100 калории.

-          Метаболизмът на кърмещата жена е стимулиран по естествен начин посредством процесите, които протичат в него още в първите дни след раждането, но за много майки темповете, с които се връщат в предишната форма сякаш не са достатъчни.

-          Храненето е основният начин, чрез който можем да въздействаме на този процес, но докато кърмим идеята да преминем рязко към нискокалорична диета, не е най-доброто, което можем да направим за себе си. На първо място, защото такава диета ще повлияе върху количеството и качеството на кърмата. Може обаче да се увеличи ежедневното количество  на приеманите течности, да се включат супи в менюто. По-голямото количество течности подтискат апетита и увеличават лактацията.

-          Разнообразното хранене е от първостепенно значение за кърмещата жена, която иска да отслабне безболезнено и трайно. Богатите на мазнини полуфабрикати, макар и лесни за приготвяне и похапване по всяко време, не само ще ни попречат да отслабнем, но с нищо няма да допринесат за качеството на кърмата, с която храним нашето бебе. Затова най-добре да останат извън менюто ни. Освен всичко друго, с тях е лесно да се преяжда системно, тъй като сигналите за насищане достигат до мозъка твърде късно, когато вече сме преяли.

-          Повече белтъчиниповече калций за костите на бебето. Ето защо е добре да се храним с храна, богата на белтъчини. Бяло пилешко месо, извара, кисело мляко.

-          Естествените стимулатори на метаболизма помагат да свалянето на килограми без излишни усилия и ограничения. Към тях спадат храни, съдържащи Омеги3 мастни киселини, които можете да си набавите с морска риба, орехи, ленено семе.

-          Хранителните добавки и препаратите за отслабване са всичко друго, но не и верният път към идеално тегло и добро самочувствие. Най-малкото, защото обикновено те съдържат кофеин, йод и влакнини. Последните създават чувство за ситост, но нямат никаква хранителна стойност, а за пълноценното хранене на бебето е важно майката да се храни също пълноценно и разнообразно. Ето защо вместо да прибягваме до препарати със съмнителни качества, е далеч по-добре да се храним по-често, в по-малки количества и да се стремим да включваме в ежедневното си меню храни богати на витамини, минерали, белтъчини, бавни въглехидрати и полезни мазнини.

-          Физическата активност често остава на последно място сред принципите, на които се основава здравословното отслабване. И това е напълно нормално. Защото всяка жена знае, че няма как да хукне към фитнеса, ако цяла нощ е била „дежурна“ на повикване от бебето, недоспала и затрупана от задължения около малкия човек. Въпреки това, съвсем реално ежедневните задължения у дома могат да се съчетаят с целенасочена физическа активност, с която да се стимулира метаболизма и раздялата с излишните килограми. Разходките в парка, освен че ще ни помогнат да се отървем от лошото настроение и депресивните мисли, ще помогнат и на бебето да заспи по-лесно, и ще ни заредят с добро настроение, ктимулирайки по естествен път работата на всички органи и системи, отговорни за добрия метаболизъм и тонус.

-          Забравете кафето и се научете да пиете чай. Зеленият чай заедно с физическата активност и балансираното хранене ще подпомогне работата на черния дроб, а когато той работи добре, тялото не трупа токсини, а това означава – добра физическа форма и килограми в норма.

-          Обикновената или минерална вода не е нужно да се споменава, но е добре да не бъде забравяна – поне по 2 литра дневно, за да може още по-лесно и сигурно да се отърваваме от токсините, респективно от излишното тегло.

-          И накрая, но не на последно място – да сме спокойни и уравновесени е условие от особена важност за отслабването и баланса между дух и тяло. Колкото по-спокойни сме, толкова по-лесно излишните килограми ще останат в миналото.  Стресът и напрежението принуждават организма да се запасява с излишни калории, под формата на мастни депа, което е напълно естествен механизъм на организма, с цел те да бъдат използвани в екстремни ситуации. Ако сме спокойни, организмът работи плавно и ефективно изгаря мазнините, без да ги складира.

Ясно е, че времето на младите майки, които кърмят никога не достига, но е добре поне за час на ден да оставаме насаме със себе си и с мислите си. Ако успеем да превърнем този час в ритуал за себе си – дали ще го използваме за йога, медитация или за гореща вана – зависи само от нас. Важно е да го имаме в дневния си режим, за да балансираме духа, а успеем ли да постигнете този баланс, лесно ще балансираме и тялото.

www.purvite7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,316 преглеждания

Comments are closed.