• No categories

Как да си направим домашен куклен театър

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kuklen-teatur

Дори да не сте завършили актьорско майсторство или режисура, поставяйте често домашни пиеси. Децата учат много от оживелите пред тях приказки, от поведението и реакциите на куклите. Театърът онагледява думите от книжките, носи силни емоции и развива езиковите умения на децата и тяхното въображение.

Сцената

Всичко може да е сцена. Театър може да изиграете в парка или на двора, използвайки естествените декори там и да се движите свободно, според повествованието. Или да си направите домашна сцена с помощта на кашон или специално изработена дървена стойка. Или да подредите декора директно върху земята и детето да вижда всичко от „птичи“ поглед. Или да използвате хладилника, за да закачате там куклите с магнити. А защо не използвате черната дъска и да разказвате с тебешир в ръка? Или пък да загасите лампата и да разиграете театър на сенките директно върху стената?

Куклите

Винаги може да си купите кукли, но може да си ги направите сами. Удоволствието е голямо, а и всичко ще носи Вашия подпис и стил. Децата са нашият билет да се върнем отново към творческата си енергия. Чудесно е, ако включите по-големите деца в направата на куклите. А те може да изработят от всичко: нарисувайте лица върху дървени лъжици, изработете ги върху ролки от тоалетна хартия, избродирайте ги върху ръкавици или чорапи, направете ги от  увита около пръстите на ръцете хартия или филц, изрежете ги от цветна апликационна хартия и ги залепете върху пръчици от сладолед… Използвайте всичко, което имате подръка: топчета за пингпонг (стават чудесни глави от тях), кочани от царевица, малки метлички, бутилки от вода, прежда, плат, суха трева дори.

Декора

Какво е най-важно да има като декор? Прочетете историята и си отбележете важните моменти. Нощ ли е? Ден ли е? Важно ли е да се предаде природата наоколо – дървета, храсти? Елементите на декора може да изрежете от картон или да ползвате готова снимка на заден фон. Използвайте пластелин, саксиите у дома, платове, с които разполагате.

Ефекти

Помислете за светлинни ефекти към пиесата. Достатъчно е едно фенерче, за да фокусирате вниманието върху конкретен герой или за да предадете залеза или изгрева на слънцето. Нощното звездно небе се получава, когато боядисате един лист в тъмно синьо и пробиете дупчици за звезди. Когато зад листа светнете с фенерче се получава магично синьо небе. По същия начин може да изрежете и Луна, но покрийте с оризова хартия, за да придадете нежната й загадъчна светлина.

Звукови ефекти – музика, трополене, рев на животно, звънене на звънци

Ефектите са по-подходящи за по-големи деца. Внимавайте, ако решите да ги използвате за деца до 2 години – силните звуци и внезапната ярка светлина може да ги уплашат.

Продължителност на постановката

За най-малките пиесите трябва да са около 5-10 минути. Диалозите трябва да са живи, с кратки изречения, лесно проследими. Опитвайте се да показвате повече действия. Разигравайте познати на децата приказки и истории. За Вас сме разработили приказката „Трите прасенца“ за 1 година.

За по-големите деца пиесите може да са и по-дълги – 15-20 минути.

Участие на децата

Включвайте децата според възможностите им. Детската публика преживява, иска да участва, да пипа, да види отблизо. Съобразете се с това и дайте възможност на децата да се приближат. Задавайте им въпроси, искайте от тях да помагат – на Вас като разказвач или пък на главния герой от приказката.

По-големите деца може да увлече в театър, в който всеки има роля, без зрители, при който да изиграете дадена приказка съвсем импровизирано. Направете си костюми, грим, маски и се впуснете в игра. За децата е много полезно да влязат в кожата на друг герой и да опитват различно поведение. Кой знае, може да Ви се получи различен край на историята!

 

Детето играе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,105 преглеждания

Comments are closed.