Как да се справим с чувството за майчина вина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mama-i-sin

Чувството на вина на майката е истинско и реално. Ще го изпитвате понякога независимо дали отскоро сте работеща майка или не. Около 4 от всеки 10 работещи майки твърдят, че не прекарват достатъчно време с децата си. Докато при работещите почасово майки и тези, които са вкъщи, процентите са съответно 18% и 11% (според изследване на Pew Reasearch Centre).

Добрата новина е, че с практика, чувството на майчина вина може да спре да ви парализира. Използвайте един от тези осем съветa, за да се освободите от това чувство и да се заемете с живота си!

Преценете дали правите нещо нередно

Чувството ви за вина може да се появи заради грешен избор, който сте направили. Детето ви се е нуждаело от вас, но сте имали важен работен телефонен разговор и вместо 5-минутно гушкане сте го изръчкали от стаята? Тогава да, виновни сте, че сте поставили работата преди детето, но решението дали това, което сте направили е грешно, е ваше. Какъв е бил приоритетът ви в този момент? Телефонният разговор бил ли е толкова важен или сте могли да погушкате детето за няколко минути?

За да се освободите от чувството за вина, помислете за кислородната маска в самолета в случай на разхерметизация. За всички ни децата ни са приоритет, но има моменти, в които трябва да поставите себе си или кариерата си на първо място. И това не е нередно.

Създайте си кредо за невинната майка

Ето ви бърз начин да се освободите от чувството за вина, че е трябвало да оставите детето си, за да отидете на работа. Опитайте да си създадете кредо за невинност, основано на причините, поради които ходите на работа. Започнете като си отговорите на следните въпроси:

  1. Какво ви мотивира да ставате сутрин и да тръгвате на работа всеки ден?
  2. Какви са големите ви постижения в работата и защо светът трябва да знае за тях?
  3. Какви са професионалните ви ценности?
  4. Защо избрахте да сте работеща майка?

След това вземете отговорите на въпросите и ги превърнете в кредо, или мото, което да си казвате, когато чувството ви за вина се надигне. Това мото ще ви помогне да преминете през чувството за вина и ще ви вдъхне увереност, че взимате правилно решение. Ако не успявате да напишете мото, вероятно пропускате нещо. Върнете се на първия съвет за помощ.

Освободете се от хора, които ви вменяват вина

Някой е казал нещо, с което ви е накарал да почувствате майчина вина? Дистанцирайте се от този човек или от въпроса, накарал ви да се чувствате така. С роднините може да бъде малко по-сложно. Ако свекървата ви направи подъл коментар за това че работите, намерете извинение и излезте от стаята. Това е по-добре отколкото да забиете вилица в ръката й.

Вземете предвид гледната точка на другия човек

Когато се сблъскате с коментар на майка, която е против работещите, опитайте да си припомните, че те говорят от своята гледна точка, базирана на техния опит и преживявания. Запитайте се „От къде идва коментарът им? Какво се е случило в живота им, което да ги кара да мислят, че са прави?”

Трябва да погледнете на коментара през призмата на изборите, които те са направили за семействата си. Дали жената, направила този коментар, е прекъснала кариерата си, за да бъде вкъщи с децата? Дали работата й липсва или пък мрази да бъде финансово зависима от съпруга си? Тогава вероятно тя вярва, че гледната й точка е прaвилнa, за да може да приеме на недостатъците на избора си.

Вземете си ден за вас и прекарайте време с детето си

При задълбочаващо се чувство за вина вземете си почивка и прекарайте един свободен ден с детето си. Така ще се впишете отново в ежедневието на детето, ритъмът и личността му. Ето няколко предложения, които да направят деня ви специален.

Ако детето ви е малко, можете да се впуснете в занимания, които не са възможни през седмицата, като повече време за баня, да проверите телцата им за обриви или пък да видите как се справят с фината моторика. Ако детето ви е по-голямо, позволете им те да определят дейностите през деня, дали е ходене по магазините, каране на колела или пък обяд и гледане на филм с вас. Отделете си време да помислите за живота си на работеща майка (Направихте ли си вече кредо за невинната майка?) Извадете тетрадките и започнете да пишете, майки!

Ако не можете да си вземете почивен ден, вземете детето си по-рано за няколко часа игра. Или обявете някой уикенд за свободен от други задачи и го прекарайте изцяло само като майка. Ако работният ви график е натоварен, следващият път като сте у дома с болното си дете, използвайте го като време да създадете връзка помежду си вместо за телевизионен маратон.

Припомнете си, че всички се изправяме пред трудности и предизвикателства

Когато усетите напрежение между работата и семейството е лесно да идеализирате живота, който бихте имали, ако бяхте майка, която си седи вкъщи. Представяте си как танцувате с децата си сред поля от глухарчета, отбелязвате всеки важен момент и изграждате коефициента им за интелигентност до ниво гении чрез активности, препоръчани от специалисти по ранно детско развитие.

Истината е че родителите, които не работят, могат да бъдат толкова напрегнати, колкото и работещите родители, ако не и повече, в зависимост от възрастта, характера и броя на децата. Така че продължете напред и се насладете на пътуването сами до работа или на спокойното пиене на кафе на бюрото си. Ако не работехте, щяхте да се радвате, ако успеете да си вземете душ насаме.

Приемете, че ще пропускате някои неща

Прост факт от физиката е, че като работеща майка няма да успеете да сте свидетел на всяка минута от ежедневието на детето си. Нормално е да сте тъжни, че пропускате мили моменти и забавления. Ако си позволите да се оплаквате за нещата, от които се отказвате като ходите на работа, можете по-лесно да се насладите на нещата, които печелите. Няма смисъл да се преструвате, че не съществуват никакви компромиси.

За да се справите с този вид майчина вина, попитайте детската градина дали биха ползвали приложение, с което да имате връзка през деня. Ако можете да видите снимка или видео на детето си, докато се забавлява в градината, това ще ви помогне да преминете през тези моменти на вина.

Знайте, че това няма да продължи вечно

Животът се променя бързо. Изборите, които сте направили относно работата си, може да изглеждат вечни, но не е така. Децата ви ще се променят! Те може да престанат със сълзливите сбогувания и вместо това да изчезнат преди да сте се замислили. Ще престанете да се чувствате, че забравяте нещо, защото след няколко години ще започнете да имате пълноценен дън. Така в крайна сметка можете да си спомните многото обещания, които давате на децата си.

Когато се почувствате в задънена улица припомнете си, че няма винаги да бъде така. Докато се обърнете, детето ви ще започне училище и ще създават приятелства за цял живот. Може би ще започнете различна работа с гъвкаво работно време, така че да прекарвате повече време вкъщи. Кой знае какво ще се случи утре! Вярвайте, че нещата ще се променят, с надеждата към по-добро.

 

Академия за родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,395 преглеждания

Comments are closed.