Как да превърнем почивните дни с децата в незабравим спомен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

summertime-with-kids

През летните месеци повечето детски градини затварят или организират сборни групи, които повечето родители не харесват. Трудно е да организираме отглеждането на децата, защото в повечето случаи тяхната ваканция е по-дълга от нашата. За родителите това разминаване често създава сериозни затруднения, но ако действаме организирано и по наш „вътрешен ред“ имаме реалните шансове да постигнем спокойно и забавно лято.

-        В дните, в които децата не трябва да ходят на градина и училище в точно определен час, времето се превръща в разтегливо понятие. Сега е и моментът да поставим на децата си конкретни задачи, които да свършат сами, макар до скоро да сме им помагали да вършат, защото сме били притиснати от времето. Тук спадат задължения като: миене на зъби, връзване на обувки, обличане, оправяне на леглото и стаята, прибиране на играчките. Децата трябва да бъдат напътствани. Затова е добре да им приготвяме списък със задачи за деня. Той трябва да е конкретен и ясен. Когато правим това ние, освен че им поставяме задачи за изпълнение, им гласуваме и доверие, поощряваме тяхната независимост, а това стимулира тяхното самочувствие. По този начин ние самите ще си осигурим малко повече свободно време.

-        Децата трябва да бъдат ежедневно ангажирани. Различните занимания на децата, с които родителите се ангажират повече или по-малко, сега могат изцяло да преминат в списъка със задачи на децата. Четене, писане, решаване на задачи за по-големите, рисуване, сглобяване и моделиране за по-малките. За изпълнението на всички тези задачи повечето родители помагат на децата си през учебната година, но през лятото можете да оставите малчуганите да се самоусъвършенстват самостоятелно. Поощрявайте децата да контактуват с връстниците си, да играят различни логически игри, да редят пъзели, да сгъват оригами и други подобни.

-        Намалете телевизията и часовете пред екрана на компютъра. В много домакинства телевизорът работи непрекъснато. Лятото е време, в което това може да се промени. Колкото по-малко време детето прекарва през мониторите, толкова по-интересна ваканция ще има.

-        Дръжте скуката и отегчението надалече. Децата несъзнателно търсят и се нуждаят от разнообразие, за да развиват детската си фантазия.  Те се нуждаят от разнообразни книжки, игри и играчки. Подсигурете му ги, без да прекалявате. За да поддържате интереса, не ги давайте наведнъж, а ги сменяйте често. По този начин ще насърчите интереса към нови и непознати неща.

-        Забравете за лошото настроение и неприемливото поведение. Всяко дете трябва да е наясно, че е по-добре да се държи учтиво и приятелски с околните, отколкото да спори, да се тръшка или още по-лошо, да се бие с другарчетата си.

-        Мама не е домашната прислужница. През лятото децата са много време у дома, а това означава, че ще е по-разхвърляно. Научете децата да разтребват след като играят или се хранят.

-        Игри на открито. Лятото е идеалното време за игри и спорт на открито. Извадете ролерите, колелата, скутерите. Заведете ги на басейн или в парка.

-        Спете повече. През всички останали сезони все ставате рано, бързате да заведете децата в градината или училище. Е, лятото можете да си позволите да останете до малко по-късно в леглото. Ако децата ви са ранобудни, помолете ги от предната вечер да не ви будят, ако станат преди вас. Но, това е малко вероятно, нали? Научете децата, колкото и малки да са все още, да приготвят закуска и без вашата помощ, те изобщо няма да се затруднят. Доверете им се и ще видите колко хубави утрини може да имате.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,626 преглеждания

Comments are closed.